17.9 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Fejzić osuđen zbog krivičnog djela ‘Povreda slobode odlučivanja birača’

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Edim Fejzić, zastupnik u Skupštini Bosanskopodrinjske županije (BPŽ) Goražde i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH osuđen je zbog krivičnog djela „Povreda slobode odlučivanja birača“.

Postupajući sudac Općinskog suda u Goraždu donio je prvostupanjsku presudu kojom je Edima Fejzića, zastupnika u Županijskoj skupštini BPŽ i delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine proglasio krivim zbog krivičnog djela Povreda slobode odlučivanja birača iz člana 195. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Edim Fejzić je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM i kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, a koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo, priopćeno je iz Tužiteljstva BPŽ Goražde.

Fejzić optužen što je 07.listopada 2018. godine, na hodniku ispred prostorija stranke „Goraždanska priča“ u Goraždu, u namjeri da podmićivanjem utiče na birače u Bosanskopodrinjskoj županiji (BPŽ) da na izborima za zastupnika u Skupštini BPK-a, održanim 2018. godine glasaju za njega, svjedoku iz Goražda čiji je identitet poznat Tužiteljstvu, predao iznos od 100 KM kako bi mu svjedok pored svog glasa i glasa svoje supruge, iz kruga svoje obitelji i prijatelja osigurao još četiri glasa na listi za zastupnika u Skupštini BPŽ-a.

Nakon okončanja istrage Tužiteljstvo BPŽ-a je podiglo i zastupalo optužnicu protiv Edima Fejzića u Općinskom sudu Goraždu, a u skladu sa članom 246. Zakona o krivičnom postupku FBiH optuženi Edim Fejzić je sa Tužilaštvom zaključio Sporazum o priznanju krivnje.

Postupajući sudac je nakon provedene zakonske procedure prihvatio Sporazum o priznanju krivnje i donio prvostupanjsku osuđujuću presudu.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
17.9 ° C
17.9 °
17.9 °
32 %
1kmh
0 %
Sri
16 °
Čet
20 °
Pet
20 °
Sub
18 °
Ned
17 °

NAJNOVIJE VIJESTI