21.6 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

MUČENJE PRIPADNIKA HVO-a: Pantelija Ćurguz oslobođen od optužbe

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Osnovni sud Brčko distrikta BiH oslobodio je od optužbe Panteliju Ćurguza (63) optuženog da je u rujnu 1994. godine u Krepšiću kod Brčkog počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Po optužnici koja ga, uz drugooptuženog Željka Slijepčevića, tereti za mučenje zarobljenog pripadnika HVO-a i nečovječno postupanje prema njemu kao ratnom zarobljeniku, sud je donio oslobađajuću presudu, jer nije dokazano da je Ćurguz počinio krivično djelo – priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

U priopćenju se podsjeća da su Ćurguz i Slijepčević optuženi za nasilje protiv života i tijela, okrutno postupanje i mučenje prema pripadniku Hrvatskog vijeća obrane Orašje I. S, koga je prilikom pokušaja prelaska borbene linije ka Brčkom zarobila Vojska Republike Srpske.

Oni se terete da su, kao pripadnici 11. Kozarsko-Dubičke brigade VRS-a, oštećenom koji je bio zatvoren u privatnim objektima u Krepšiću, vezanom nanosili udarce po licu i tijelu, ispitujući ga tako do priznanja o zločinima prema srpskom stanovništvu.

Prvooptuženi Ćurguz, tadašnji načelnik stožera brigade i drugooptuženi Slijepčević, referent za sigurnost, optuženi su da su kao suizvršioci vršili mučenje, nečovječno postupanje i nanošenje velikih patnji i povrede tjelesnog integriteta zarobljenom.

Optužnicu protiv njih za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 Krivičnog zakona SFRJ Tužiteljstvo Brčko Distrikta podiglo je i dostavilo sudu krajem 2019. godine. Po okončanju glavnog pretresa pred Osnovnim sudom u Brčkom, Ćurguz je nepravosnažno oslobođen od optužbe, jer nije dokazano da je počinio krivično djelo, dok je postupak protiv Slijepčevića početkom ove godine razdvojen zbog bolesti optuženog. Po prijemu pisanog otpravke oslobađajuće presude, Tužiteljstvo će izjaviti žalbu sudu Brčko distrikta. BiH – navodi se u priopćenju.

Podsjeća se da je 2013. godine pred pravosuđem Distrikta oštećeni u ovom slučaju I. S. pravosnažno oslobođen od optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Posavine, u okolini Brčkog, po preuzetoj optužnici Osnovnog vojnog tužiteljstva Banja Luka iz 1996. godine – priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
21.6 ° C
21.9 °
21.6 °
24 %
6.3kmh
20 %
Sri
21 °
Čet
20 °
Pet
19 °
Sub
17 °
Ned
18 °

NAJNOVIJE VIJESTI