Sanjin Sefić proglašen krivim i osuđen na 17 i po godina zatvora

Objavljeno: 19/03/20 15:55

Sudsko vijeće Županijskog suda Sarajevo proglasilo je krivim Sanjina Sefića za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći, te ga osudilo na jedinstvenu kaznu u trajanju od 17 godina i šest mjeseci.

Sud je utvrdio odgovornost optuženog za izazivanje prometne nesreće u Sarajevu, listopada 2016. godine, u kojoj su smrtno stradale – Selma Agić iz Bugojna i Edita Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa Sefić je osuđen na 16, a za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u prometnoj nesreći na dvije godine zatvora, odnosno na jedinstvenu kaznu od 17 i po godina.

Sud je na osnovu analize i ocjene izvedenih dokaza, utvrdio da je Sefić 10. listopada 2016. godine, u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne, upravljajući ‘golfom 6’ prošao kroz crveno svjetlo neprilagođenom brzinom (102,6 kilometra na sat na mjestu gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h) te udario djevojke koje su prelazile na pješačkom prijelazu onda kada je za pješake bilo uključeno zeleno svjetlo, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Od posljedica udara Selma Agić je podlegla na mjestu nesreće, dok je Edita Malkoč preminula u Klinici urgentne medicine KCUS-a.

Izricanjem nove presude okončan je ponovljeni sudski proces, koji je uslijedio nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu iz rujna 2018. godine, kojom je Sefić bio osuđen ne 14 i po godina zatvora, te predmet vratio Županijskom sudu na ponovno rješavanje.

Uz zatvorsku kaznu, Sefiću je izrečena i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ‘B’ kategorije u trajanju od pet godina po isteku zatvorske kazne.

Please follow and like us: