U ratu dva mafijaška klana ubijeno već 50 ljudi

Ubojstvo Strahinje Stojanovića koji je policiji dobro poznat, a čiji je terenac tijekom vožnje eksplodirao usred Beograda, novinari i stručnjaci u Srbiji tumače kao klasičnu i profesionalno izvedenu mafijašku likvidaciju, koja će se teško brzo raspetljati.

Koliko je trajalo odbrojavanje prije nego što je eksplozija odjeknula nije poznato. Međutim, činjenice da na prometnom novobeogradskom bulevaru u tom trenutku nije bilo drugih automobila u blizini, da nije bilo slučajnih prolaznika, da na autobuskoj postaji nitko nije čekao prijevoz, ide u prilog tezi da je Stojanovićev terenac promatran neko vrijeme, navodi N1 Srbija.

Kako se pretpostavlja, plastični eksploziv C-4 daljinski je aktiviran, kako pojedini mediji prenose, pozivom s mobilnog telefona.

Odvjetnik Božo Prelević vjeruje da je onaj tko je postavio eksploziv pod Stojanovićev automobil vrlo stručan.

-Usmjerio je eksploziju točno na vozača. On je to mogao učiniti i noću, i na drugom mjestu kad ima manje ljudi, mislim da je ideja onoga koji je to postavio baš ta da to pukne usred bijela dana, i da se tako potpiše, i to naravno sužava krug ljudi koji to mogu učiniti – kaže Prelević za N1.

Prije samo dvije godine u zemunskom naselju Nova Galenika, sada ubijeni Strahinja Stojanović, tada je samo pukim slučajem izbjegao atentat, jer je izašao iz automobila neposredno prije aktiviranja eksploziva.

Je li Stojanović i sada mogao predvidjeti što ga čeka? Novinarka KRIK-a Bojana Jovanović nije sigurna.

-Da li poslije nekog vremena postanu manje oprezni ili su možda ubojice sve stručnije u samom skrivanju tog eksploziva i količine koja se stavlja, nemam pravi odgovor na to pitanje – navodi ona.

Stojanović je bio blizak klanu Šaranović, koji je godinama u ratu s klanom Luke Bojovića. Stojanovićevo ime se između ostalog, veže i za ubojstvo srpskoj javnosti poznatog Dragoslava Miše Ognjanovića 2018.

-Činjenica je da imamo rat dva klana koji punih šest godina potresa podzemlje i u kome je ubijeno 50 ljudi, i to ne samo kriminalaca već i bliskih tim klanovima, članovi obitelji, prijatelji… Teško je sada reći je li njegovo ubojstvo posljedica rata klanova, jer nemamo potvrdu službenu ni policije ni tužiteljstva da je on izravno umiješan u taj rat – ističe Bojana Jovanović.

No, sve upućuje upravo na to da se radi o ratu mafijaša.

Odvjetnik Prelević nema sumnju kako je ovo bio klasičan obračun mafijaških klanova i da oni koji se detonacijama rješavaju svojih protivnika vjeruju da se mogu izvući nekažnjeno.

-To govori o jednoj drugoj stvari, o tome da organizirani kriminal nema onaj presing koji bi morao imati od strane policije. Vjerujem da postoje policajci koji pošteno rade svoj posao, ali bojim se da postoji smjer eksplozije i ekspanzije organiziranog kriminala koji oni nisu na ovaj način u mogućnosti spriječiti – kaže on.

A za sada nema službenih informacija o tome na što je, poslije eksplozije bombe ispod automobila, usmjerena policija.

Please follow and like us: