1 C
Mostar
Subota, 27 veljače, 2021

Za tri godine 465 krivičnih djela i prekršaja maloljetnika u ZDŽ

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije nastavljaju i u 2020. godini realizaciju projekta “Povećanje sigurnosti u školama”, u svim odjeljenjenjima prvih razreda srednjih škola u svih dvanaest općina i gradova u ZDŽ-a.

Razloga za to je mnogo, a najistaknutiji su 465 prekršaja i krivičnih djela koje su počinili u posljednje tri godine maloljetnici u ZDŽ, ali i pokazatelj da sa početkom kontinuiranog prisustva službenika policije i stručnjaka INZ-a broj prekršaja i nedjela stagnira ili opada.

Erna Terzić i Sanela Kaknjo iz Službe za školsku higijenu INZ-a navode da se “edukacije provode metodologijom radionica koje vode zdravstveni radnik Službe za školsku higijenu Instituta i policijski službenik koji obavlja poslove rada policije u zajednici MUP-a ZDŽ”.

-Učenike podijelimo u četiri grupe, svaka dobije pitanja na koja odgovaraju “svojim riječima”. Pitanja su vezana za njihovo mentalno zdravlje, stres, vršnjačko nasilje, potrebe koje imaju u tom uzrastu, te kako zadovoljavaju te potrebe. Potiču se na promišljanje kome mogu da se obrate, od koga da zatraže pomoć – ističe Erna Terzić.

U drugoj grupi pitanja su ona oko odgovornosti, obveza i pravima maloljetnika, koja su to neprihvatljiva i kažnjiva ponašanja, što učenici sami treba da prepoznaju i prijave, imamo dio posvećen cyber nasilju, ali i narkoticima, odlascima u kladionice ili nargila barove.

-Učenicima se ukazuje na njihovu kaznenu odgovornost, te sankcije koje, iako maloljetni, mogu dobiti i oni i roditelji – kaže Sanela Kaknjo.

Učenicima se ukazuje na niz “adresa” institucija gdje mogu potražiti pomoć, od roditelja kod kuće, pedagoga i razrednika u školi, policijskog službenika u zajednici, centra za socijalni rad, centra za mentalno zdravlje, pa do ambulante opće/obiteljske medicine ili hitne medicinska pomoći.

Učenici svojim ponašanjem najviše doprinose povećanju (ne)sigurnosti u školama.

-Razgovori naših stručnjaka i timova Uprave policije završavaju sa učenicima njihovim pitanjima o konkretnim situacijama, opcijama, a pitanja koja postavljaju služe nam da ovu seriju razgovora unaprijedimo i učinimo još korisnijom – ističe stručni suradnik u Službi doc.dr. Nino Hasanica.

Ovaj projekt ima svoju punu opravdanost kad se uzmu u obzir rezultati koje postiže u protekle dvije godine, prvo u osnovnim, pa u srednjim školama ZDŽ, ali i uporište u rezultatima aktivnosti Uprave policije na terenu, vidljivi kroz izvještaj o broju počinjenih krivičnih djela i prekršaja, čiji su počinioci maloljetnici, učenici srednjih i osnovnih škola u ZDŽ.

-Prema podacima Uprave policije MUP-a ZDŽ, tijekom 2019. godine u dvanaest općina i gradova ZDŽ maloljetne osobe su počinile 59 prekršaja javnog reda i mira. Najviše – 24, prijavljeno je u Zenici, dok u Doboj Jugu, Olovu i Varešu nema prijavljenih slučajeva – navodi Hasanica.

U 2018. godini je zabilježeno 66 maloljetničkih prekršaja. Najviše prekršaja je bilo u Kaknju 15, pa u Visokom – 13, te u Zenici 11. Bez ijednog prekršaja maloljetnika bili su Vareš i Usora.

Godinu ranije, 2017., zabilježeno je 61 prekršaj javnog reda i mira od strane maloljetnika, od toga 21 u Zenici, dok maloljetnici u Brezi i Olovu nisu počinili nijedan zabilježeni prekršaj.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,520FansLike
85FollowersFollow
6,780SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
1 ° C
1 °
1 °
100 %
0.5kmh
20 %
Sub
17 °
Ned
13 °
Pon
15 °
Uto
16 °
Sri
17 °

NAJNOVIJE VIJESTI