5.9 C
Mostar
Nedjelja, 26 ožujka, 2023

AUDIO: Koliko smo spremni za „IPA III“ i 14,2 milijarde eura ?

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Na početku Europskog tjedna regija i gradova jučer je u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko u Splitu održana konferencija „IPA III: sredstvo za povezivanje ljudi unatoč granicama”. Sudionici konferencije razgovarali su o budućnosti nedavno usvojenog instrumenta pretpristupne pomoći IPA III i njegovom doprinosu prekograničnoj suradnji između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nedavno usvojeni instrument IPA III predstavlja financijski alat politike proširenja Europske unije i potporu zemljama zapadnog Balkana u provođenju reformi u svjetlu europskih integracija. Zastupnica Zovko bila je suizvjestiteljica za novu generaciju instrumenta te je u ime Europskog parlamenta pregovarala s Komisijom i Vijećem.  

Nakon uvodnih prezentacija Stelle Arneri, ravnateljice Uprave za europsku teritorijalnu suradnju i Denisa Redžepagića, voditelja Političkog odjela Predstavništva Komisije u Hrvatskoj, održan je panel na kojem su sudionici razmijenili iskustva o europskoj financijskoj potpori i prekograničnim projektima. Među uvaženim govornicima našli su se: Ivica Puljak, gradonačelnik Splita te predsjednici Vlada susjednih županija iz Bosne i Hercegovine, Nevenko Herceg iz Hercegovačko-neretvanske županije, Ivan Vukadin iz Hercegbosanske i Zdenko Ćosić iz Zapadnohercegovačke županije.

Svoj doprinos raspravi na panelu dali su i ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović i profesor Danijel Pravdić s Medicinskog fakulteta u Mostaru. Na drugom panelu, stručnjaci iz akademskog, javnog i privatnog sektora razgovarali su o izazovima, kao i uspjesima postignutima u regionalnom razvoju i implementaciji  instrumenta pretpristupne pomoći. Na ovom su panelu sudjelovali: dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Vinko Mustra, profesorica Mirjana Miličević sa Sveučilišta u Mostaru, Ana Soldo, predstavnica Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije, Marica Babić, zamjenica ravnatelja javne ustanove RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Florijan Ćelić, direktor i Deo Plana.

Željana Zovko u uvodnom je obraćanju navela da će IPA III biti najznačajniji instrument Europske unije u njenoj politici proširenja u sljedećim godinama. Naglasila je da je EU ranije pružala potporu projektima s ciljem promicanja i unapređenja zaštite okoliša, jačanja i diverzifikacije turističke ponude i omogućavanja boljeg upravljanja u regiji, i to prekograničnim aktivnostima. „S povijesnim proračunom od više od 14 milijardi eura, Europska je unija još jedanput potvrdila da je posvećena pružanju potpore zemljama zapadnog Balkana u provođenju reformi i napretku na njihovom putu k europskim integracijama“ – naglasila je Zovko.

Konferencija je organizirana s ciljem razvijanja svijesti o europskoj potpori zapadnom Balkanu i promoviranja financijske potpore razvoju regionalne povezanosti. Nakon što je nedavno usvojen novi instrument, Europska komisija sada radi na izradi višegodišnjeg programiranja u suradnji sa zemljama korisnicama. Raspodjela financijskih sredstava zasnivat će se na rezultatu provjere zrelosti i učinkovitosti prijedloga projekata.

Koliko smo spremni za „IPA III“ i već iduće godine 14,2 milijarde eura pitali smo Anu Soldo, pomoćnicu ravnatelja Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije koja je jučer sudjelovala na konferenciji u Splitu.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
5.9 ° C
5.9 °
5.9 °
87 %
0.5kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
11 °
Čet
13 °

NAJNOVIJE VIJESTI