17.9 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

BEVANDA POTPISAO: Pomoć malim i srednjim poduzećima u vrijednosti 56 milijuna eura

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 56 milijuna eura u okviru Projekta pružanja potpore za oporavak mikro, malih i srednjih poduzeća („MSME“) za saniranje posljedica pandemije virusa Covid-19.

Bevanda je naglasio da će potpisivanjem ovog ugovora o zajmu biti omogućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj sredstva dodijeli razvojnim bankama u oba entiteta putem kojih će biti financirane aktivnosti poduzeća koja budu ispunjavala uvjete.

-Sredstva su alocirana u omjeru 60 posto za Federacija BiH, odnosno 33,6 milijuna eura, te 40 posto za Republiku Srpsku, odnosno 22,4 milijuna eura. Uvjeti zajma su povoljni uz rok otplate 15 godina uključujući pet godina grace perioda – istaknuo je Bevanda.

Prema ovom ugovoru, implementatori projekta u Federaciji BiH su Razvojna banka FBiH i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, dok će u Republici Srpskoj projekt provoditi Investicijsko-razvojna banka RS i Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva Republike Srpske.

Cilj ovog projekta, koji se zatvara 31. prosinca 2024. godine, jeste jačanje sustava javnog zdravstva i pružanjem socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u Bosni i Hercegovini.

U posebnom dijelu projekta banke su zadužene da otvore kreditne linije koje će kroz podzajmove dati potporu tvrtkama da prebrode krizu u poslovanju izazvanu pandemijom virusa Covid-19.

Bevanda je izrazio zahvalnost rukovodstvu Svjetske banke koja pruža potporu gospodarstvu u BiH, posebice u ovim izvanrednim okolnostima, te svojim projektima doprinose boljoj kvaliteti života u BIH.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa Covid-19, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
17.9 ° C
17.9 °
17.9 °
32 %
1kmh
0 %
Sri
16 °
Čet
20 °
Pet
20 °
Sub
18 °
Ned
17 °

NAJNOVIJE VIJESTI