Bičakčić: Uspostava bh. burze električne energije jedino racionalno rješenje

Predsjednik Bosanskohercegovačkog vijeća za velike električne sustave Edhem Bičakčić, komentirajući najnoviji podatak Agencije za statistiku BiH o izvozu električne energije iz BiH u periodu siječanj – travanj ove godine, u iznosu 227,7 milijuna KM, kazao je da kod donošenja bilo kakvog zaključka i prognoza to treba uzeti sa oprezom.

-Bosna i Hercegovina je u tom periodu morala izvesti 40 posto više električne energije nego 2019. godine, da bi dobila ovaj financijski rezultat. Razlog je što je usljed krize uzrokovane Covidom-19 došlo do pada potrošnje, ali i pada cijena električne energije na burzama. Prosječne cijene na burzi u tom vremenu prošle godine su bile veće za 30 posto u odnosu na isti period 2020. godine – kazao je Bičakčić za Fenu.

Bosna i Hercegovina je, kako je dodao, u posmatranom periodu ove godine uvezla 1.0 TWh, vrlo jeftine električne energije, koja je jeftinija više nego tri puta od one koja je izvezena. Uz proizvodnju od 5.3 TWh i izvoz od 2.7 TWh, naveo je Bičakčić, to značajno popravlja naš financijski bilans u trgovini strujom za ovaj četveromjesečni period.

Ovi podaci i tumačenje aktueliziraju pitanje uspostave domaće burze za električnu energiju, a u vezi s tim Bičakčić kaže kako ima dojam da naša vlast dovoljno ne razumije potrebu za uspostavom ove burze.

-Organizirano tržište električne energije, odnosno njegova uspostava je obveza BiH prema Ugovoru o Energetskoj zajednici i drugim prihvaćenim inicijativama. Zbog toga, prema prihvaćenoj europskoj i regionalnoj praksi uspostava bh. burze električne energije se nameće kao jedino racionalno i ispravno rješenje – zaključio je predsjednik Bosanskohercegovačkog vijeća za velike električne sustave.

Please follow and like us: