23.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

BIHAMK – Prošle godine registrirano je 82,7 posto više električnih vozila

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilske asocijacije (FIA) i JP Ceste Federacije BiH, danas je organizirao konferenciju “Vozimo zeleno” u cilju promocije aktivnosti vezanih za elektromobilnost i zdraviji okoliš.

Situacija po pitanju elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini značajno se poboljšala u odnosu na prije nekoliko godina, što potvrđuje i podatak da je u 2022. godini registrirano 82,7 posto više električnih vozila u odnosu na 2021. godinu.

Na konferenciji se govorilo o trenutnom stanju elektromobilnosti u BiH, broju električnih vozila registriranih u BiH, razvijenosti mreže punionica za električna vozila, šansama i perspektivama razvoja elektromobilnosti, kao i zakonskoj regulativi koja uključuje održiva elektromobilnost.

Visoki dužnosnik Austrijskog automobilskog, motociklističkog i touring kluba (ÖAMTC) Oliver Schmerold iznio je podatke vezane za razvoj elektromobilnosti u Austriji, izazove s kojima se susreću, kao i greške koje Bosna i Hercegovina može izbjeći, prateći primjere dobre prakse. u toj zemlji..

– BIHAMK, kao jedna od vodećih organizacija u oblasti sigurnosti cestovnog prometa i članica Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA), ovom konferencijom želi iskoristiti primjere i iskustva jedne razvijene europske zemlje po pitanju elektromobilnosti, kao što je npr. Austriji, da objedini znanja i primjere dobre prakse, kao i da pomogne svim institucijama, organizacijama i djelatnostima koje rade na razvoju elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz BIHAMK-a.

Konferencija je održana u sklopu programa održive mobilnosti koji podržava FIA, a osim stručnih predstavnika BIHAMK-a, nazočni su bili i predstavnici svih relevantnih institucija koje se bave razvojem elektromobilnosti u BiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
27 %
4.1kmh
0 %
Pet
22 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI