5.9 C
Mostar
Nedjelja, 26 ožujka, 2023

CBBiH – Očekivana godišnja inflacija u 2022. godini oko 14 posto

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Na osnovu raspoloživih službenih statističkih podataka i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 12. listopada 2022., Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u trećem kvartalu 2022. na četiri posto.

Njihova preliminarna procjena je da će ekonomska aktivnost znatno usporiti u zadnjem kvartalu tekuće godine, do stope od 2,9 posto na godišnjem nivou, uslijed smanjenja broja narudžbi iz inozemstva te visoke inflacije.

Prema projekciji iz srednjoročnog makroekonomskog modela za BiH iz studenoga, očekivani rast realnog BDP-a u 2022. iznosi 4,1 posto, što je veoma usklađeno s posljednjim rezultatima modela za brze procjene trenutne ekonomske aktivnosti.

Na osnovu službenih podatka iz listopada 2022., kao i podataka o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli poput cijena hrane i nafte te domaće i strane ekonomske aktivnosti u narednom razdoblju, očekuje se kako će godišnja inflacija i u četvrtom kvartalu biti veoma visoka (15,9 posto), ali ipak nešto niža u odnosu na treći kvartal tekuće godine.

Prema posljednjim rezultatima modela za brze procjene trenutne inflacije, očekivana godišnja inflacija u 2022. bi mogla iznositi oko 14 posto, što je gotovo identično ranijoj brzoj procjeni CBBiH iz rujna, ali i konzistentno sa projekcijom inflacije za 2022. prema srednjoročnom makroekonomskom modelu iz studenog (14,4 posto).

Daljnje usporavanje inflacije očekuje se u prvoj polovini naredne godine, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2022. te efekata već izmijenjenih i najavljenih monetarnih politika vodećih centralnih banaka. Uprkos očekivanom usporavanju inflacije u 2023., ona će i dalje biti znatno iznad višegodišnjeg prosjeka za BiH.

Bitan utjecaj na kretanje inflacije u narednoj godini mogu imati cijene električne energije na domaćem tržištu koje su, prema službenim podacima za 10 mjeseci u 2022., čak blago pale u odnosu na isti period 2021. (pad od 0,5 posto).

U procjenama inflacije u vrlo kratkom roku CBBiH je, u određenoj mjeri, kalibrirala cjenovni pododjeljak stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, na osnovu dostupnih informacija o mogućem rastu cijena električne energije za domaće potrošače. Međutim, u FBiH još uvijek nema službenog zahtjeva za korekciju cijene, pa je i procijenjeni direktni efekt nepotpun.

– Trenutno nemamo informacije na osnovu kojih bismo procijenili utjecaj eventualnog povećanja cijena električne energije na domaćem tržištu na robe i usluge proizvedene i pružene u zemlji, a što je svakako bitan faktor pri procjeni inflacije. Zbog svega navedenog postoji mogućnost da inflacija bude nešto viša u odnosu na procjene – priopćeno je iz CBBiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
5.9 ° C
5.9 °
5.9 °
87 %
0.5kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
11 °
Čet
13 °

NAJNOVIJE VIJESTI