11.1 C
Mostar
Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Čović: Najvažnije je da će novi Aluminij biti pokrenut na tržišnim osnovama

-Veseli me da je jedan ozbiljan posao koji smo radili u posljednje vrijeme stvorio partnersko razmišljanje i doveo do sporazuma i da proces može otpočeti kroz donošenje odluka na skupštini Aluminija za desetak dana. Tada bi se trebao potpisati sporazum i početi teći svi predviđeni rokovi, izjavio je za Fenu predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, komentirajući informaciju da su Vlada FBiH i Abraham grupa postigli sporazum koji predviđa ponovno pokretanje proizvodnje u mostarskom Aluminiju.

Čović ističe kako je sporazumom, o čijem sadržaju javnost još nije upoznata, predviđeno da već u roku od dva ili tri mjeseca počne upošljavanje prvih par stotina bivših radnika Aluminija koji to žele.

-Definirana je prosječna plaća i niz drugih stvari koje obvezuju obje strane, da se stabilizira ljevaonica u prve dvije godine i da se stvori energetski i svaki drugi okvir za pokretanje procesa proizvodnje u elektrolizi i anodama. Ovo je veliki trenutak da nakon svih silnih problema koje smo imali od sedmog mjeseca prošle godine, počinjemo i drugačije promišljati o pokretanju novog Aluminija, ali isključivo na tržišnim osnovama. To je i osnovna vrijednost ovog sporazuma – naglašava Čović.

On se nada kako će u trenutku kada se svi suočavamo s ozbiljnim posljedicama pandemije koronavirusa ovaj sporazum donijeti novu vedrinu, posebno u Mostaru i Hercegovini.

-Zaustavljanjem pandemije i izvanrednog stanja koje imamo sad, a što će se vjerujem dogoditi u razumnom vremenskom roku, riješit će se i sva administrativna pitanja i pokrenuti proizvodnja – zaključuje Čović.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
334FollowersFollow
11,500SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
oblačno
11.1 ° C
11.1 °
11.1 °
65 %
1.1kmh
90 %
Pon
11 °
Uto
6 °
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
12 °

NAJNOVIJE VIJESTI