23.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

EU izdvojila dodatna četiri milijuna eura za podršku tržištu rada u BiH

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Nakon uspješno realizirane prve faze projekta koji je pomogao u osnivanju 19 lokalnih partnerstava u BiH te omogućio kreiranje oko 550 novih radnih mjesta, Europska unija je izdvojila dodatna četiri milijuna eura za nastavak podrške partnerskim inicijativama ključnih aktera na tržištu rada.

Projekt “Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” omogućit će predstavnicima lokalnih vlasti, obrazovnog sektora, poslodavcima, službama za zapošljavanje i nevladinim organizacijama stvaranje održivih, partnerski kreiranih mehanizama na lokalnom nivou, koji će sprovoditi aktivnosti na povećanju pristupa formalnom zapošljavanju.

Europska unija će u suradnji s Međunarodnom organizacijom rada (ILO) podržati 20 novih lokalnih partnerstava koji će za lokalno tržište rada obučiti više od 1.600 nezaposlenih osoba od kojih će najmanje 600 biti zaposleno do kraja 2023. godine. Ovo je posebno važno ako se ima u vidu da je, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, od početka pandemije koronavirusa zabilježen porast nezaposlenosti za 2,86 posto uslijed smanjene ekonomske aktivnosti s tendencijom daljeg rasta.

Bespovratna financijska sredstva biće dostupna putem javnog poziva za predaju projekata lokalnih partnerstva za zapošljavanje u prvoj polovini godine, priopćeno je iz ILO.

Partnerstva, koja čine lokalna uprava, službe za zapošljavanje, poslodavci, obrazovne institucije i nevladine organizacije, predložit će programe čija će realizacija omogućiti nezaposlenim osobama da se aktiviraju i pronađu svoje mjesto na lokalnom tržištu rada.

Posebna pažnja biće posvećena programima za zapošljavanje trenutno nezaposlenih i neaktivnih mladih žena i muškaraca, dugotrajno nezaposlenih, pojedinaca s niskim stupnjem obrazovanja, starijih radnika i drugih nezaposlenih osoba, uključujući one koji su izgubili posao zbog krize prouzrokovane pandemijom virusa “Covid-19”.

Na ovaj način, projekt će direktno doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta u skladu s potrebama lokalnog tržišta rada i specifičnim zahtjevima poslodavaca u njihovom odgovoru na nastalu krizu.

Projekt će se provoditi u suradnji s Međunarodnom organizacijom rada u periodu od siječnja 2021. do kraja 2023. godine.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
27 %
4.1kmh
0 %
Pet
22 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI