12.7 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Federalno ministarstvo trgovine – Za očekivati je da neće biti poskupljenja brašna

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Pad cijena naftnih derivata u kratkom roku ne dovodi do istodobne korekcije cijena svih prehrambenih proizvoda, jer osim troškova transporta u kalkulaciju cijene ulaze i druge varijable, odnosno inputi vezani uz cijene sirovina ili finalnih proizvoda, koji se uglavnom nabavljaju iz uvoza, rečeno je Feni u Federalnom ministarstvu trgovine.

Ujedno podsjećaju da je općepoznato da je Bosna i Hercegovina mala zemlja otvorene ekonomije koja je pod udarom globalnih kretanja na svjetskom tržištu.

U proteklom razdoblju, od početka pandemije, kako navode iz Ministarstva, došlo je do snažne monetarne ekspanzije u zemljama EU te je veća ponuda novca neminovno utjecala na rast inflacije, a uz to problemi su se pojavili i na globalnom planu. opskrbnih lanaca, koji su se donekle oporavili nakon završetka pandemije.

Nakon toga, rat u Ukrajini doveo je do strukturnih poremećaja na energetskom tržištu i rasta cijena hrane. Podsjećaju da je Rusija najveći svjetski izvoznik pšenice s više od 18 posto međunarodnog izvoza, a 2019. godine Rusija i Ukrajina zajedno su izvezle više od četvrtine (25,4 posto) svjetske pšenice (izvor: OEC).

Bosna i Hercegovina, kao veliki uvoznik hrane (procjene su oko 70 posto), ovisi o kretanju cijena na svjetskom tržištu, posebice roba poput pšenice, kukuruza ili naftnih derivata koji se 100 posto uvoze.

– Trenutna visoka inflacija u BiH rezultat je strukture potrošnje kakvu imamo u BiH, jer u toj potrošnji dominira hrana, energija i najnužniji izdaci. U kontekstu cijena brašna, prema informacijama kojima raspolaže Federalno ministarstvo trgovine, evidentno je stabiliziranje cijena pšenice na burzama. Nastavi li se trend pada cijena pšenice na referentnim burzama, realno je očekivati ​​da u narednom razdoblju neće doći do poskupljenja, odnosno da se očekuje pad cijena brašna – navode u Ministarstvu.

Primjetno je da je u Federaciji došlo do sniženja cijena naftnih derivata na benzinskim postajama, a prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH od 16.12.2022. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,73 KM po litri i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,90 KM po litri.

Prosječna maloprodajna cijena PREMIUM bezolovnog benzina 95, BAS EN 228-BMB 95 na dan 16.12. niža je za 0,10 KM po litri u odnosu na 01.12.2022. kada je iznosila 2,83 KM po litri, a prosječna maloprodajna cijena DIESEL BAS EN 590 (10ppm) 16.12. manja je za 0,28 KM po litri u odnosu na 01.12.2022. kada je iznosila 3,18 KM.

Kako ističu, Federalno ministarstvo trgovine kontinuirano je pratilo kretanje cijena, odnos ponude i potražnje na tržištu, kao i učinke propisanih neposrednih mjera kontrole cijena, a prema sublimiranim rezultatima Federalne tržišne inspekcije Federalnog ministarstva trgovine i turizma. Uprava za inspekcijske poslove od početka 2022. godine izvršila je više od 650 inspekcijskih nadzora i izdala 418 prekršajnih naloga u vrijednosti od 368.420 KM.

Prema dostavljenim i nepotpunim podacima kantonalnih inspekcijskih organa u vezi s kontrolom cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata, od siječnja do travnja 2022. godine kantonalni tržišni inspektori izvršili su 2.078 inspekcijskih nadzora, te je izdano 717 prekršajnih naloga s financijskim opterećenjem od 502.700 kuna. 00 KM.

– U slučaju da nastupe ili mogu nastupiti veći poremećaji na tržištu i u kretanju cijena, Federalno ministarstvo trgovine, u funkciji zaštite javnog interesa i zaštite potrošača, sukladno zakonskim ovlastima, provodi odgovornu politiku. To se posebno odnosi na prikupljanje i analizu podataka o cijenama i funkcioniranju tržišta, provedbu odluka koje kontroliraju nadležna inspekcijska tijela, kao i pripremu novih prijedloga odluka o mjerama neposredne kontrole cijena s ciljem održavanja stabilnosti tržišta, cijena i životnog standarda stanovništva – kazali su Fenu iz Federalnog ministarstva trgovine.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
oblačno
12.7 ° C
12.9 °
12.7 °
87 %
4.1kmh
100 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
15 °

NAJNOVIJE VIJESTI