35.5 C
Mostar
Utorak, 5 srpnja, 2022

Kukuruz pojeftinio, ali meso neće

Unatoč tome što je cijena kukuruza kao jedne od najvažnijih žitarica u proizvodnji stočne hrane pala, domaći stočari poručuju da ne treba očekivati pojeftinjenje mesa.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Republici Srpskoj, Mišo Maljčić kaže da je ohrabrujuće što je cijena kukuruza već nekoliko tjedana u padu, te da tona sada košta oko 600 KM, dok je prije mjesec i po iznosila više od 800 maraka.

“Istina je da je kukuruz najzastupljeniji po kilogramima u stočnoj hrani i da od njega realno ovisi sama kalkulacija u proračunu proizvodnje, ali njegovo pojeftinjenje neće uticati na pad cijena stoke i mesa. Mi već treću godinu nismo marke zaradili i ovo bi sada mogla biti prilika da bar malo poslujemo rentabilno. Nadamo se da bi konačno mogla poskupjeti i svinjetina iz uvoza koja nam stalno obara cijenu. To bi bila naša prilika za zaradu”, rekao je Maljčić za “Glas”.

On je dodao da se cijena prasića po kilogramu žive vage sada kreće oko pet maraka, dok se tovljenici prodaju za četiri KM po kilogramu.

“I to ni izbliza nisu visoke cijene naspram onih stočne hrane. Svinjetina u mesnicama košta između deset KM i 12 KM i znam da je to narodu puno, ali realno govoreći to je ništa kako može biti. Svi parametri u proizvodnji su izrazito visoki i za sada nema naznaka da će padati, izuzev kukuruza za koji očekujem da dodatno pojeftini s obzirom da će ubrzo žetva”, ispričao je Maljčić i pojasnio da je do pada cijene kukuruza došlo usljed manje potražnje budući da su farmeri smanjili stočarski fond, a jedan od razlog je i što su pristigle druge žitarice poput ječma i zobi.

Da do pojeftinjenja mesa neće doći tvrde i tovljači pilića i junadi.

Direktor tešanjske tvrtke “Madi” Maid Jabandžić kaže za “Glas Srpske” da se unatoč jeftinijem kukuruzu ne može očekivati ni pojeftinjenje piletine jer druge ulazne komponente u proizvodnji ne prate pad cijene osnovne žitarice.

“Cijena sojine sačme nije promijenjena, a ječam je čak i nešto skuplji tako da blagi pad kukuruza ne mijenja ništa posebno, bar ne u ovom trenutku. Proces tova, odnosno ciklus traje 60 dana i ako, na primjer, prvi mjesec imamo skuplji tov, a idućih 30 dana po nižim cijenama repromaterijala, to ne može uticati na pad cijene mesa. Potrebno je da bar jedan kompletan ciklus imamo niže cijene”, pojasnio je Jabandžić.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
566FollowersFollow
16,200SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
35.5 ° C
35.9 °
35.5 °
28 %
4.6kmh
20 %
Uto
35 °
Sri
33 °
Čet
34 °
Pet
24 °
Sub
25 °

NAJNOVIJE VIJESTI