8.9 C
Mostar
Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Madrid zabranio trajna otpuštanja radnika

Španjolska vlada je zabranila poslodavcima trajna otpuštanja radnika dok traje izvanredno stanje zbog koronavirusa, poručivši im da na raspolaganju imaju zakonsku osnovu za privremeno suspendiranje radnih ugovora.

Španjolska vlada je u petak zabranila poslodavcima trajna otpuštanja radnika dok traje izvanredno stanje zbog koronavirusa, poručivši im da na raspolaganji imaju zakonsku osnovu za privremeno suspendiranje radnih ugovora.

-Ne mogu se davati otkazi zbog koronavirusa, više sile, financijskih ili proizvodnih problema jer smo stavili javni novac i zakonske mogućnosti da se privremeno otkažu ugovori, rekla je ministrica rada Yolanda Díaz na konferenciji za medije nakon sastanka ministara.

Vlada je usvojila zakonsku mjeru kojom može staviti veto na trajna otpuštanja dok u zemlji traje proglašeno izvanredno stanje.

Ministarstvo rada će pregledati sve zaprimljene postupke otkaza kako kompanije ne bi iskoristile ovu situaciju za trajna otpuštanja ili ona koja nemaju veze s kronavirusom, poručila je ministrica.

Tisuće kompanija sa zatvorenim pogonima i obustavljenom prodajom trpe veliku financijsku štetu, dok vlada ograničavanjem kretanja 47 milijuna stanovnikannastoji suzbiti širenje koronavirusa. Radnici pak strahuju od otkaza.

U Španjolskoj u slučaju više sile, kakva je nastala uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji 14.ožujka, kompanije mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (Expediente de Regulación Temporal de Empleo ERTE).

Njime se radnici otpuštaju do kraja izvanrednog stanja koje će potrajati minimalno do 11. travnja. Do tada će primati naknadu sa zavoda za nezaposlene, a kada završi izvanredno stanje, kompanije ih moraju vratiti na radno mjesto uz punu plaću.

To su proteklih tjedana učinile kompanije Burger King, Seat, Iberia, Air Europa i Volkswagen.

Sindikati se pribojavaju da kompanije neće vratiti radnike kada prođe izvanredno stanje, koje bi moglo potrajati i nakon 11. travnja.

Ministrica Díaz želi osigurati njihovo vraćanje. Poručila je i da će kompanije koje neopravdano koriste situaciju privremenog otpuštanja radnika, kako bi ih država plaćala sa zavoda, morati vratiti novac budu li otkrivene revizijom.

Još ranije je vlada usvojila financijski paket pomoći posrnulim kompanijama. Na raspolaganju će imati državna jamstva, kredite i subvencije.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,323FansLike
85FollowersFollow
6,850SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
8.9 ° C
9 °
8.9 °
61 %
1kmh
0 %
Pon
8 °
Uto
10 °
Sri
8 °
Čet
9 °
Pet
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI