4.9 C
Mostar
Srijeda, 30 studenoga, 2022

Njemačka želi još više radnika s Balkana, nije važno iz koje zemlje nego samo koliko se žele integrirati u društvo

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Njemačkoj je potrebna radna snaga i vlada ubrzava proces doseljavanja stranih stručnjaka. U Bonnu je otvorena nova služba koja će koordinirati priznavanje stručnih kvalifikacija stečenih u stranoj zemlji.

Njemačka ekonomija je ovisna o doseljavanju. Savezna vlada je zato pokrenula program privlačenja stranih stručnjaka pod motom „Make it in Germany”. To je nacionalni prioritet.

-Bez stranih stručnjaka nećemo moći održati naše blagostanje. Ne možemo jednostavno čekati na te ljude, mi se moramo potruditi oko njih – izjavio je savezni ministar rada Hubertus Heil, javlja Deutsche Welle.

Njemački ured za statistiku tvrdi da će se broj radno sposobnih građana Savezne Republike smanjiti do 2035. za četiri do šest milijuna. U mnogim branšama vlada nestašica radne snage. Po navodima Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) čak 56% ispitanih tvrtki manjak radne snage trenutno smatra najvećim poslovnim rizikom.

Svaka treća njemačka tvrtka zadnjih je godina zaposlila radnike iz drugih članica EU-a, odnosno trećih zemalja. Mnoge tvrtke zbog nedostatka radnika ne mogu poduzimati nove narudžbe i trpe ogromnu financijsku štetu.

Savezna vlada je (konačno) shvatila vapaje gospodarstvenika i već neko vrijeme pojačano radi na stvaranju pretpostavki za privlačenja stručnjaka iz stranih zemalja. Nakon dugotrajne rasprave usvojen je Zakon o doseljavanju stručne radne snage, čime je savezna vlada priznala da je Njemačka doseljenička zemlja – i to šest desetljeća nakon prvog velikog vala dolaska gastarbajtera.

Primarni cilj zakona je olakšati stranim radnicima pristup njemačkom tržištu rada – i to praktički svim branšama.

-U načelu je potpuno svejedno odakle netko dolazi, najvažnije je da dokaže da se želi integrirati u neku zemlju, da želi surađivati i biti dio društva. I onda nije pitanje odakle je netko, nego kako se želi integrirati”, kazala je za DW savezna ministrica obrazovanja Anja Karliczek.

Ona je u ponedjeljak u Bonnu zajedno s kolegom iz saveznog kabineta Heilom (zadužen za resor rada) otvorila novi Središnji ured za priznavanje stručne kvalifikacije (ZSBA). Po pisanju domaćeg tiska, u Njemačkoj u ovom trenutku postoji oko 1.400 raznih službi koje se bave priznavanjem stranih diploma.

Proces priznavanja je do sad bio previše kompliciran i trajao je predugo, puno duže nego recimo u skandinavskim zemljama, SAD-u ili Kanadi. A to si Njemačka u globalnoj borbi za najbolje stručnjake više ne može dozvoliti, čuje se iz savezne vlade. Novi ured za priznavanje stranih kvalifikacija, koji je s radom počeo početkom već ovog mjeseca, to bi morao korigirati.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
755FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
70 %
1.5kmh
0 %
Sri
9 °
Čet
10 °
Pet
13 °
Sub
12 °
Ned
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI