Obustavljaju se brojni letovi, zračni prijevoznici najavljuju nova smanjenja

Objavljeno: 23/03/20 12:30

Nova ograničenja zračnog prometa uvode u ponedjeljak Australija, Novi Zeland, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Hong Kong, Singapur i Tajvan u sklopu mjera protiv pandemije koronavirusa.

Globalno, broj letova planiranih prošlog tjedna pao je više od 12 posto u odnosu na godinu ranije, navodi agencija za prikupljanje podataka o zračnom prometu OAG, a mnogi zračni prijevoznici najavljuju nova smanjenja.

Agencija za kreditni rejting Moody’s procjenjuje da će u svijetu promet pasti za 25 do 35 posto u 2020., pod uvjetom da se širenje koronavirusa zaustavi do kraja lipnja.

Australija i Novi Zeland traže prekid svih nevažnih letova na domaćim linijama, prenosi Reuters.

UAE, koji ima dva velika avioprijevoznika – Emirates i Etihad Airways, otkazuje sve putničke letove i letove u tranzitu u trajanju od dva tjedna, a mjera stupa na snagu u roku od 48 sati.

Singapore Airlines ‘reže’ svoje letove za 96 posto do kraja travnja. Slične mjere najavljuje Tajvan, a u Hong Kongu, Cathay Pacific Airways Ltd smanjuju svoje letove također za 96 posto u travnju i svibnju.

Konstruktori zrakoplova traže pomoć pa je tako europski Airbus najavio nove mjere kojima želi ojačati svoju financijsku situaciju što uključuje i zajam od 15 milijarda eura.

Njegov američki rival Boeing pod sličnim je pritiskom i zatražio je 60 milijarda dolara pomoći.

Za područje Australije i Novog Zelanda provode se slične mjere. Kompanije Qantas Airways Ltd, Virgin Australia Holdings Ltd i Air New Zealand Ltd izrađuju nove sheme smanjenja letova prema uputama svojih vlada.

Please follow and like us: