21.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

Od 1. srpnja carinjenje bez papira

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Špediterima, izvoznicima i uvoznicima u BiH od 01. srpnja neće biti potrebna gomila papira da izvrše carinjenje robe jer će sve obavljati elektronskim putem.

“Carina bez papira” znači da u BiH od 1. srpnja počinje primjena elektronskih carinskih postupaka, prvenstveno novog elektronskog provoznog sustava, kao i primjena elektronskih carinskih deklaracija u izvoznim i uvoznim postupcima. Kako je za CAPITAL pojasnio načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević nužno je da se elektronski provoz u BiH koristi godinu dana na nacionalnoj razini, da bi nakon toga BiH postala članica Međunarodne konvencije. Pristupanjem konvenciji BiH će ući u mrežu zemalja zajedničkog tranzita, koja obuhvaća EU, zemlje EFTA, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Tursku.

-Praktično bismo postali kao i sve ostale države koje koriste taj tranzitni sustav. To je doslovno carina bez papira. Ono što mi u idućem vremenu trebamo dobiti jeste da UNO postane certificirano tijelo za izdavanje digitalnog kvalifciranog potpisa, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, korist će imati svi obveznici koji sudjeluju u carinskom postupku, prije svega uvoznici, izvoznici i špediteri jer će od 1. srpnja sva dokumenta koja budu slali u informativni sustav UNO ovjeravati digitalnim kvalificiranim potpisom umjesto, kao što je slučaj sada, kada se se dostavljaju u papirnom obliku s potpisom i pečatom na samom papiru.

-To je korak naprijed ka ubrzanju čitavog procesa, kompletna elektronska korenspodencija na relaciji porezni obveznici – UNO, ubrzanje cijele procedure, smanjenje troškova… I onog trenutka kada BiH postane članica te konvencije netko tko je izvoznik iz BiH, kada se u sustav pusti carinska prijava ona će biti vidljiva kroz sve tranzitne zemlje pa do odredišne zemlje gdje ta pošiljka bude išla. Smanjit će se uopće vrijeme čekanja na graničnim prelazima, tako da je to sigurno prednost, a i obveza u skladu sa procesom pridruživanja EU, zaključio je Kovačević.

Predsjednik Udruženja za međunarodni i unutrašnji transport RS, Nikola Grbić istaknuao je za CAPITAL da ukoliko ova procedura bude realizirana na način kako je to najavljivano, da će mnogo značiti za prevoznike.

-Imajući u vidu da se trenutno gubi zaista mnogo vremena na graničnim prelazima i carinskim terminalima da bi se roba ocarinila i otišla do krajnjeg potrošača, najavljena procedura bi svakako skratila to vrijeme. Sve na kraju ovisi od same organizacije posla i kako će to funkcionirati. U svakom slučaju, jako pozitivna stvar, naveo je Grbić.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
37 %
4.1kmh
0 %
Pet
19 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI