-0.5 C
Mostar
Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Porezna uprava FBiH – Rok za otpis zateznih kamata 31. prosinac 2020. godine

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća porezne obveznike da je do isteka roka za otpis zateznih kamata ostalo još 29 dana i poziva obveznike koji imaju dugovanja po osnovu javnih prihoda nastala sa 31. prosincem 2016. godine da do 31. prosinca 2020. godine iskoriste pogodnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode i oslobode se zateznih kamata.

Shodno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, kamata koja je nastala po osnovu dospjelih, prijavljenih, a nenaplaćenih javnih prihoda sa stanjem na dan 31.12.2016. godine, otpisuje se u cijelosti, ako obveznik obveze po osnovu glavnog duga i troškova prinudne naplate izmiri najkasnije do 31.12.2020. godine.

Kako je priopćeno iz Porezne uprave FBiH, zahtjev za otpis zatezne kamate na javne prihode (Obrazac ZAOK) se podnosi neposredno ili putem pošte nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave FBiH kod koje se podnosilac zahtjeva vodi kao porezni obveznik.

Obrazac ZAOK se može preuzeti na web stranici Porezne uprave Federacije BiH: www.pufbih.ba, u dijelu obrasci.

  • Uz navedeni zahtjev potrebno je priložiti i dokumentaciju kojom se dokazuje da su ispunjeni uslovi za otpis zatezne kamate (dokaze o izvršenim uplatama glavnice duga, a koja je knjižena na ime zatezne kamate, sporazum o odgođenom plaćanju poreznih obaveza) ili izvoda iz evidencije o dugovanjima. Ukoliko je pokrenut postupak prinudne naplate porezni obveznik je dužan da dostavi i dokaz o uplati troškova prinudne naplate- priopćeno je iz PUFBiH.

Prije popunjavanja obrasca porezni obveznici su dužni u nadležnoj poreznoj ispostavi utvrditi stanje duga na dan 31. prosinca 2016. godine, te uplatiti iznos utvrđenog duga.

Ukoliko podnositelj zahtjeva najkasnije do 31. prosinca 2020. godine izmiri svoje obveze po osnovu glavnog duga, uključujući i troškove prinudne naplate, Porezna uprava Federacije BiH donosi rješenje o otpisu zateznih kamata kojim se utvrđuje pravo na otpis, a na osnovu uredno podnesenog zahtjeva za otpis zateznih kamata, dostavljene dokumentacije i službene evidencije.

Za sve dodatne informacije u vezi sa otpisom zateznih kamata porezni obveznici mogu se obratiti na telefonske brojeve nadležnih županijskih poreznih ureda i poreznih ispostava koji se nalaze na web stranici Porezne uprave Federacije BiH: www.pufbih.ba, u dijelu kontakti, priopćeno je.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,520FansLike
85FollowersFollow
6,840SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-0.5 ° C
0 °
-1 °
64 %
1.5kmh
0 %
Ned
12 °
Pon
10 °
Uto
11 °
Sri
12 °
Čet
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI