-2.1 C
Mostar
Četvrtak, 9 veljače, 2023

Povećana proizvodnja mlijeka, mesa i plasteničkih proizvoda

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Unsko-sanska županija ima dobre uvjete za razvoj određenih grana poljoprivrede, a povećanjem ulaganja u ovu granu gospodarstva Ministarstvo poljoprivrede te županije razvilo je dobre perspektive da taj sektor krene u obimniju proizvodnju.

Resorni ministar Sulejman Kulenović, po struci veterinar, u izjavi Feni podsjeća kako je po dolasku na tu poziciju zatekao fakture stare i po pet godina, koje nisu bile plaćene te da poticaji za poljoprivredne proizvođače su tada iznosili 3.200.000 KM, dok su tijekom četverogodišnjeg mandata uvećani za tri puta.

Tako je u Ministarstvu poljoprivrede USŽ za iduću godinu kroz proračun planirano da poticaji budu 10 milijuna KM što toj grani otvara mogućnosti razvoja i nove perspektive.

Poljoprivredni proizvođači sada poticaje dobivaju na vrijeme. Tako ako se radi o proljetnoj sjetvi, sredstva se dobiju već u travnju, eventualno u svibnju a nekada se to isplaćivalo u kolovozu ili rujnu. Mi smo financijama već dostavili sve što je potrebno za isplatu poticaja za plasteničku proizvodnju i mislim da je isplata već krenula. I to se nekada isplaćivalo tek iduće godine uožujku. Poslali smo i naloge za isplatu poticaja pčelarima – kaže ministar Kulenović.

Naglašava kako su tijekom njegova mandata povećani proizvodnja mlijeka i steonih junica. Ranije to je bilo 500-600 komada, a za prošlu godinu taj broj iznosio je više od 1.700 grla. Ove godine će biti još veći broj, najavljuje ministar Kulenović, tako da će u tom periodu poljoprivrednici biti u mogućnosti da sami proizvedu podmladak za obnovu svojih farmi.

Kulenović ističe kako je ove godine povećana i plastenička proizvodnja za 15-20 posto, za što su planirali pola milijuna KM.

Proizvodnja riblje mlađi i ribe je također povećana i ono što mene posebno raduje, povećana je proizvodnja maline i jagodičastog voća čiji je pad krenuo 2016. godine. Mi pokušavamo to zaustaviti i ako u tome uspijemo, mislim da smo ostvarili veliki uspjeh – navodi Kulenović.

Generalno gledajući u Unsko-sanskom kantonu sva proizvodnja je uvećana. U ovom dijelu Federacije BiH postoje uvjeti da se izgradi još ribnjaka na rijekama Uni i Sani. Riba je grana proizvodnje koja ima perspektivu i budućnost.

Povećali smo i proizvodnju jagnjati koja ranije nije bila zastupljena, a uveli smo i poticaj za proizvodnju jaja i koka nosilja. Sve smo to uradili kroz razgovor sa proizvođačima, tako da politika nije odlučivala koliko će se i kako sredstava davati u poticaje. Razgovarali smo sa svim udruženjima poljoprivrednih proizvođača i vidjeli njihove potrebe i zahtjeve, te shodno tome planirali sredstva za poticaj – kaže Kulenović.

Ideja je bila da Ministarstvo poljoprivrede USŽ-a krene u spoj turizma i domaće proizvodnje. Ali je krajem 2019. godine krenula pandemija koronavirusa i turizam je bio zaustavljen.

Dogovorili smo s Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) da napravimo strategiju razvoja poljoprivrede USK-a za naredni period. Oni će to financirati tako što će angažirati stručnjaka s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu a mi ćemo na raspolaganje dati stručnjake iz Ministarstva, općina i iz reda poljoprivrednih proizvođača – otkriva ministar Kulenović.

Strategija bi trebala biti gotova do kraja godine, a u siječnju iduće godine bi trebala biti usvojena. Tako bi Unsko-sanska županija dobila vlastitu strategiju razvoja poljoprivrede za period od pet godina.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
780FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-2.1 ° C
-2.1 °
-2.1 °
50 %
1kmh
0 %
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
3 °

NAJNOVIJE VIJESTI