23.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

Sabatina: Tihomiru Prusini dodijeljena nagrada za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U Vodicama se od 3. do 6. studenoga održava 32. Sabatina – Međunarodni susret vinara i vinogradara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova kao jedan od najznačajnijih događaja ovakve vrste, a na prestižnom okupljanju stručnjaka, vinogradara i vinara tradicionalno su dodijeljena i priznanja.

Nagrada za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i Sabatine dodijeljena je prof. dr. sc. Tihomiru Prusini iz Čitluka, priopćeno je iz Općine Čitluk.  

U obrazloženju se navodi kako je priznanje ‘Stjepan Bulić’ za životni doprinos unaprijeđenju vinarstva i Sabatine dobio dr. sc. Tihomir Prusina iz Čitluka koji je od malih nogu volio prirodu i biljke, a osobito vinovu lozu.

“…Završio je studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i to, kako sam kaže, samo zbog vinogradarstva i vinarstva. Po završetku studija vratio se u rodni kraj i zaposlio u Vinariji Čitluk, gdje radi oko 38 godina. Nastavlja se usavršavati i upisuje poslijediplomski magistarski, a kasnije i doktorski studij. Danas se ponosi da je prvi doktor enologije u Hercegovini. Od akademske godine 1997./1998. do danas radi i kao vanjski suradnik na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, i to kao nositelj kolegija vinogradarstva. Pamtimo ga kao gotovo stalnog sudionika Sabatina na kojemu je održao niz predavanja i prezentacija te bio u raznim povjerenstvima za kušanje vina”.

Ostali laureati 32. Sabatine su: mr. sc. Višnja Šimunović koja je dobila priznanje “Stanko Ožanić” za životni doprinos unaprijeđenju vinogradarstva i Sabatine, Mandica Erceg – priznanje “Mate Bobanović” za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu, Ante Sladić – priznanje “Zlatan Plenković” mladom vinogradaru-vinaru.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
27 %
4.1kmh
0 %
Pet
22 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI