12.9 C
Mostar
Petak, 30 listopada, 2020

Sin i otac iz Viteza prvi krenuli u proizvodnju brašna od tikve

Karlo Vidović i njegov otac Vjekoslav iz Viteza prvi su, kažu, proizvođači brašna od tikve u Bosni i Hercegovini, te za njihove proizvode pored domaćih kupaca interes pokazuju i oni iz drugih zemalja, posebno iz Austrije.

Dvadesetogodišnji Karlo Vidović kaže da se brašno od tikve koristi u svakodnevnoj prehrani kao dodatak, te da je od izuzetnog značaja za zdravlje ljudi.

“Ono je posebno važno za zdravlje dijabetičara i općenito za osobe osjetljive na gluten, jer tikveno brašno ne sadrži gluten”, ističe Karlo.

Ideja za proizvodnju tikvenog brašna, kaže Karlo, potekla je spontanom pričom, nakon što mu je to predložio prijatelj iz Beča, s obzirom na to da su Vidovići imali uvijek mnogo tikve.

“Imali smo uvijek tikve, a koristili smo ih samo za košpice. Prijatelj mi je predložio da pravim brašno i tada sam prvi put za to i čuo. U BiH nema nitko da proizvodi ovo brašno, svega jedan ili dva čovjeka to rade u Hrvatskoj, a u svijetu je ova proizvodnja dosta priznata”, rekao je Karlo za “Nezavisne”.

S obzirom na takvu situaciju, on i otac su počeli istraživanje prije godinu dana, te su proizvodnju tikvenog brašna započeli prije dva mjeseca. Isključivo za namjenu proizvodnje brašna od tikve otvorio je i poduzeće koje je nazvao “Kavido”.

Kako je Karlo pojasnio, brašno proizvode na način tako što prvo s tikve skidaju koru, a onda obavljaju dalju proceduru.

“Konstruirali smo strug koji je na početku bio za obradu drveta, povećali smo ga da može zahvatiti tikvu i tako skidamo koru, pa onda ide na vađenje košpica, zatim na sječenje na listove, pa na sušenje. Kad se osuši, ide na mljevenje i dobija se brašno”, pojasnio je Karlo Vidović.

On kaže da trenutno ovaj posao obavlja isključivo zajedno sa pedesettrogodišnjim ocem Vjekoslavom, te da trenutno nemaju više zaposlenih, ali što ne znači da ih u budućnosti neće imati, jer planiraju širenja proizvodnje.

“Sada nam je velika sušara u kvaru, tako da ne možemo zadovoljiti veće tržište, pa proizvodimo brašno samo za potrebe prijatelja i nas. Planiram sljedeće godine proširiti proizvodnju i doći s više proizvoda, bučinim, to jeste tikvenim uljem, orahovim uljem i orahovim brašnom”, kaže Karlo.

Istakao je da sada imaju dosta zainteresiranih za kupovinu tikvenog brašna, kako iz BiH, tako i iz inostranstva.

“Imamo dosta zainteresiranih i iz Austrije, ali nažalost ove godine ne mogu zadovoljiti toliku potražnju”, pojasnio je Karlo.

On je dodao kako je tržišna cijena ovog brašna 25 KM po kilogramu, te da on ima plan da pakuje brašno od 250 i 500 grama.

Vjekoslav Vidović ističe kako je velika perspektiva ove proizvodnje, te da je za nju potrebno mnogo tikve, jer se na 10 kilograma tikve dobije kilogram brašna.

“Imamo dovoljno tikve za trenutnu proizvodnju brašna, a ako nam bude trebalo više kasnije, uvijek se tikva može kupiti od mještana. U slučaju da nam radi velika sušara, bilo bi puno više brašna, pa sada višak tikve prodajemo. U sezoni napravimo do 20 kilograma brašna sa ovom malom kućanskom proizvodnjom”, rekao je Vjekoslav Vidović.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
5,010SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
12.9 ° C
13 °
12.8 °
71 %
1kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
21 °
Ned
21 °
Pon
20 °
Uto
20 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Njemačka cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listu

Njemačka vlada je u petak na preporuku središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch cijelu Hrvatsku stavila na listu epidemiološki rizičnih područja.

SKB Mostar nastavlja procedure za onkološke, neodložive i hitne pacijente

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar priopćila je kako nastavlja obavljati sve dijagnostičke, terapijske i operativne procedure i postupke za sve onkološke bolesnike...

ALARMANTNO U HNŽ-u: 273 novozaražene osobe, čak 184 u Mostaru

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom jučerašnjeg dana preminule su tri osobe: žena iz Mostara rođena 1944. godine,...

HRVATSKA: 2772 novozaražene osobe, 20 preminulih

U posljednja 24 sata zabilježena su 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.106....