4.2 C
Mostar
Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

UPFBiH: Nerealno povećanje minimalne plaće ugrozilo bi obrtnike i male biznise

Udruženje poslodavaca FBiH (UPFBiH) upozorava da bi nerealno povećanje minimalne plaće dovelo do nestanka velikog broja obrta i malih biznisa sa više od 40.000 zaposlenih.

  • UPFBiH smatra neprihvatljivom situaciju u kojoj ne postoji minimalna plaća. Zbog toga smo potpisali Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga sa sindikatima iz realnog sektora, koja podrazumijeva i dogovor socijalnih partnera o minimalnoj plaći za pojedine djelatnosti – navode u priopćenju za javnost.

Kao što je poznato, minimalna plaća se utvrđuje od Vlade FBiH, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, a na osnovu metodologije za utvrđivanje i usklađivanje minimalne plaće koja još nije usvojena. Takvo rješenje iz Zakona o radu FBiH je potpuno u skladu s Konvencijom Međunarodne organizacije rada br. 131 o utvrđivanju minimalne plaće. Naime, prema ovoj konvenciji, elementi za utvrđivanje minimalne plaće su potrebe radnika i njihovih porodica, uzimajući u obzir generalni nivo plaća u zemlji i životne troškove te ekonomski faktori, uključujući zahtjeve u vezi ekonomskog razvoja i nivoa produktivnosti i zaposlenosti.

  • Zbog toga nam je potpuno nejasno kako nadležni odbori oba doma Parlamenta FBiH razmatraju prijedloge nelegalnog i nelegitimnog sindikata, pri tome kršeći odredbe zakona koje su sami usvojili, kao i međunarodnih konvencija koje imaju prioritet nad domaćim zakonodavstvom. Naime, prema Zakonu o radu Parlament FBiH nema nikakvu nadležnost u utvrđivanju minimalne plaće. A potpuno je neprihvatljivo da se o minimalnoj plaći razgovara bez socijalnih partnera i Ekonomsko-socijalnog vijeća – navode iz UPFBiH.

UPFBiH je usvojilo, prije više od godinu dana, stavove koje je dostavilo Vladi FBiH, a koji se tiču: utvrđivanja minimalne plaće u iznosu koji utvrde socijalni partneri, drugi zahtjev je bitno smanjenje opterećenja cijene rada i da taj iznos ide u povećanje plaća radnika, te da se ustanove kriteriji za objektivno utvrđivanje i usklađivanje cijene rada u skladu s Konvencijom MOR-a br. 131.

  • Ukoliko bi se minimalna plaća utvrdila u nerealno visokom iznosu to bi za posljedicu imalo nestanak velikog broja obrta, obiteljskih i malih firmi, prestanka potrebe za radom više od 40.000 ljudi, prvenstveno u obrtima, porodičnim, mikro i malim poduzećima, smanjenje prihoda budžeta i izvanbudžetskih fondova, povećanje ‘sive zone’ i rada nacrno. Za takve posljedice bit će odgovorni oni koji budu donosili takve odluke – dodaje se u priopćenju UPFBiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
376FollowersFollow
13,100SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
57 %
1.3kmh
4 %
Pon
11 °
Uto
8 °
Sri
10 °
Čet
6 °
Pet
6 °

NAJNOVIJE VIJESTI