22.1 C
Mostar
Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022

VTKBiH – Hitno riješiti duga zadržavanja i zastoje na graničnim prijelazima s Hrvatskom

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) pozvala je na hitno rješavanje problema koji se odnose na duga zadržavanja i zastoje na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom, kroz otvaranje dodatnog BIP-a (granični prijelaz sa potpunim inspekcijskim nadzorom) i „zelenih koridora“, te produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni.

Direktorica sektora gospodarstva VTKBiH Ognjenka Lalović rekla je novinarima u Sarajevu da postoji problem prilikom tranzita kroz Hrvatsku kada je riječ o izvozu roba iz BiH.

-Imamo sezonski izvoz voća i povrća, ograničen rad fitosanitarnih službi na granici sa EU, kao i ograničen broj prelaza preko kojih možemo izvoziti tu robu. Često dolazi do zastoja na granici, a u većini slučajeva, pogotovo kod izvoza svježeg voća i povrća. Hrvatska služi samo kao tranzitna zemlja, dakle kupci su negdje drugo u EU – dodala je Lalović.

Izvoznici sezonske, svježe, lakokvarljive robe su pod velikim opterećenjem zbog postojanja samo dva granična prijelaza i to granični prijelaz Stara Gradiška i granični prijelaz Nova Sela, na kojima se mogu osigurati fitosanitarni certifikati, a problemi se dodatno usložnjavaju primjenom Provedbene Uredbe EU 2021/2285, prema kojoj pošiljku drveta i proizvoda od drveta (i to neovisno o termičkoj obradi) mora pratiti fitosanitarni certifikat.

Udruženje međunarodnih drumskih prijevoznika tereta VTKBiH mjesecima apelira i ukazuje da je postojeće stanje na graničnim prijelazima sa Republikom Hrvatskom nepodnošljivo, da su kilometarske kolone vozila ispred graničnih prijelaza neprihvatljive, te da je zadržavanje ogromnog broja vozača u tim kolonama danonoćno.

Stoga je Vanjskotrgovinska komora BiH zakazala sastanak 7. srpnja u Sarajevu kako bi zajednički reagiralo i apelirali na rješavanje problema koji su od krucijalne važnosti za izvoznike, prijevoznike, špeditere i druge.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
615FollowersFollow
16,800SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
22.1 ° C
22.1 °
22.1 °
72 %
3.3kmh
0 %
Pon
36 °
Uto
34 °
Sri
32 °
Čet
32 °
Pet
31 °

NAJNOVIJE VIJESTI