17.7 C
Mostar
Nedjelja, 20 lipnja, 2021

Za obnovu tvrđave hercega Stjepana 780 tisuća maraka

Nakon što je nedavno završila prva faza radova koja je rezultirala obnovom istočnog obrambenog bedema, a čemu su prethodila provedena arheološka iskapanja, u Gradskoj upravi Ljubuškog u četvrtak je upriličeno potpisivanje ugovora “Rekonstrukcija i konzervacija starog grada Ljubuški i rekonstrukcija bočnog zida na ljubuškoj tvrđavi” u okviru projekta Heritage Revived.

Ugovor vrijedan 780.692,90 maraka potpisali su gradonačelnik Vedran Markotić i direktor tvrtke Građevinar Fajić d.o.o. Mostar Ekrem Maksumić.

Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednik Vlade Županije zapadnohercegovačke i ministar financija Toni Kraljević, ministar MUP-a ŽZH David Grbavac, predsjednik Skupštine Županije zapadnohercegovačke Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ŽZH HERAG Rade Luburić i v.d. direktora JP Parkovi d.o.o. Ljubuški Nikica Vučić.

Izvođač radova, tvrtka Građevinar Fajić ima iskustva s konzervacijom i obnovom kulturnih spomenika i starih građevina, a uspješno su završili i prvu fazu obnove tvrđave hercega Stjepana.

  • Projekt je prilično zahtjevan. Međutim, ukoliko ostali sudionici budu na razini kao što ćemo biti mi, onda možemo poručiti da ćemo ovaj posao završiti dobro, kvalitetno i na vrijeme ako budemo imali sreću s vremenom i nekim drugim okolnostima – kazao je direktor tvrtke Građevinar Fajić d.o.o. Mostar Ekrem Maksumić.

Obnova kule Herceguše

Gradonačelnik Vedran Markotić u izjavi za medije osvrnuo se na projekt i dosadašnje radove na obnovi srednjovjekovne tvrđave, kao i na druge značaju projekta za Ljubuški.

  • Prošle godine radili smo bedem na tvrđavi koji je bio u najkritičnijem stanju, a današnjim potpisom ugovora, čija je vrijednost puno veća, radimo središnji dio tvrđave, odnosno obnovu kule Herceguše i branič kule, koji bi za 12 mjeseci trebao zasjati u punom sjaju. Mislim da je to za Ljubuški velika stvar – istaknuo je.

Realizacijom ovog projekta bit će proširena turistička ponuda, što će doprinijeti razvoju turizma, a time i otvaranju novih radnih mjesta.

  • Dosad nismo bili u mogućnosti da možemo tvrđavu turistički valorizirati, nismo mogli tu dovoditi posjetitelje, jer je njihova sigurnost bila ugrožena baš zbog tog središnjeg dijela koji je u dosta lošem stanju. Obnovom tog dijela tvrđava bit će sigurna za turiste i naše stanovnike – zaključio je gradonačelnik Markotić.

Širenje turističke ponude

Glavni cilj projekta “Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja – Heritage Revived” je diverzificirati i promovirati kulturnu turističku ponudu povijesnih gradova zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturom i turizmu iskustva, novim i poboljšanim turističkim objektima i turističkoj infrastrukturi.

Nositelj projekta vrijednog 1.965.441,19 eura je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, a partneri na projektu su Grad Ljubuški (BIH), Grad Solin (HR), Županijska uprava za ceste Split (HR) i Općina Ulcinj (MNG)

  • Ovo potpisivanje ugovora je jedna od aktivnosti projekta. Drugi dio aktivnosti odnosit će se na izgradnju vojnog rimskog logora na Gračinama gdje ćemo izgraditi posjetiteljski centar. Ove dvije aktivnosti su u vrijednosti oko 1,1 milijun eura. Mislimo da kad se i ovaj projekt završi da će posjetitelji imati što i vidjeti kroz ove starine – rekao je ravnatelj HERAG-a Radoslav Luburić.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
246FollowersFollow
8,680SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
17.7 ° C
17.7 °
16.9 °
88 %
0.9kmh
18 %
Ned
34 °
Pon
34 °
Uto
36 °
Sri
38 °
Čet
38 °

NAJNOVIJE VIJESTI