Zabranjen uvoz 24 tone ječma iz Hrvatske

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke sjemena ječma od 24.000 kilograma porijeklom iz Hrvatske, jer nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta, priopćeno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U priopćenju se navodi da je prilikom redovne kontrole pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja pri uvozu, inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja kvaliteta, te da je na osnovu Izvještaja o ispitivanju Poljoprivrednog instituta Republike Srpske utvrđeno da je klijavosti bila ispod minimalno propisane za kvalitet sjemena.

“Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u ‘Federalnom zavodu za poljoprivredu’ u Sarajevu, a kojom je potvrđen prvi nalaz, te je uvozniku Rješenjem zabranjen uvoz pošiljke sjemena i naloženo vraćanje pošiljatelju”, navodi se u priopćenju Inspektorata.

S obzirom na početak sjetvene sezone i aktuelnu situaciju izazvanu epidemijom virusa korona, republička Fitosanitarna inspekcija vrši pojačanu kontrolu poljoprivrednog repromaterijala prilikom uvoza i u prometu, sa naglaskom na kvalitet i zdravlje bilja.

U priopćenju se navodi da je za tri mjeseca ove godine inspekcija prilikom uvoza uzela 259 uzoraka sjemena, sadnog materijala i đubriva za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i prisustva štetnih organizama.

“Fitosanitarna inspekcija je spremna da i dalje radi punim kapacitetom kako bismo obuhvatili što više mjera kojima ćemo olakšati poljoprivrednim proizvođačima situaciju izazvanu ovom pandemijom”, navodi se u priopćenju Inspektorata.

Please follow and like us: