7.3 C
Mostar
Utorak, 9 ožujka, 2021

Zapadnohercegovačka županija razvija biciklistički turizam

Radionice pod nazivom “Razvoj biciklističkog turizma u ZHŽ” održane su u četvrtak i petak u Širokom Brijegu, Posušju, Ljubuškom i Grudama, s ciljem upoznavanja lokalnog stanovništva s biciklističkim turizmom.

Predavači na radionicama su bili Ivica Sivrić i Himzo Tule iz Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH koja je Regionalni tehnički sekretarijat za Bike Friendly Standard za područje Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, priopćeno je iz Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) za europske integracije.

Cilj ovih radionica je upoznavanje lokalnog stanovništva s trendovima u cikloturizmu s naglaskom na Bike Friendly Standard, koji je detaljno predstavljen sudionicima i ostavljena je mogućnost za prijavu i pomoć u pokretanju procedure za dobivanje certifikata.

Naime, Bike Friendly je opće poznat sinonim za usluge prilagođene biciklistima. Usluge označene Bike Friendly oznakom su objekti/servisi/atrakcije, itd. koji zadovoljavaju minimum standarda prilagođenih cikloturistima i njihovim potrebama, tj. subjekti koji su prepoznati po svom trudu da stvore ugodnu atmosferu za cikloturiste.

Bike Friendly Standard je program kojim se, za potrebe cikloturizma, daje priznanje i certifikat pružateljima usluga koji, ispunjavajući uvjete, podržavaju biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Također, zainteresirani pravni subjekti iz Zapadnohercegovačke županije prijavne formulare za svaku kategoriju Bike Friendly Standarda mogu naći na web stranici www.bikefriendlystandard.com.

Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” provodi se u okviru 2. poziva Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Započeo je 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura.

Partneri na projektu su Ured Vlade ZHŽ-a za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

Europska unija financira spomenuti projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom, u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom “CYCLING RURAL” koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskog zaleđa, navodi se u priopćenju.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,323FansLike
85FollowersFollow
6,860SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
7.3 ° C
8 °
6.7 °
66 %
1.5kmh
75 %
Uto
9 °
Sri
8 °
Čet
9 °
Pet
11 °
Sub
13 °

NAJNOVIJE VIJESTI