Željeznice FBiH po europskim standardima remontirali dvije lokomotive HŽ Carga

Dva nacionalna željeznička operatora iz Bosne i Hercegovne i Hrvatske, Željeznice FBiH (ŽFBiH) i HŽ Cargo, ugovorile su tokom 2019. godine investicijsku opravku dvije lokomotive serije 1 141, vlasništvo HŽ Carga. Dogovoreno je proširenje suradnje između dva operatora iz oblasti transporta roba i na oblast održavanje šinskih vozila.

Stručnjaci iz HŽ Carga su procijenili tehničke kapacitete i mogućnosti u centralnoj radionici Rajlovac za pruženje ovako složenih usluga opravke lokomotiva (radi se o električnim lokomotivama proizvedenim prije 40 godina). To su prve lokomotive sa teritorije Hrvatske koje se upućuju izvan države na generalni popravak, a također i prve lokomotive stranih željezničkih operatera koje se generalno popravljaju u centralnoj radionici ŽFBiH. Ugovor je značajan za HŽ Cargo i za ŽFBiH.

-Ovaj uspješno realiziran ugovor vrijedan 600.000 eura svrstava ŽFBiH, odnosno Sektor održavanja šinskih vozila i centralnu radionicu Rajlovac, u skupinu remontera željezničkih vučnih vozila u regiji, te otvara nove realne mogućnosti nastupa na evropskom tržištu opravke, modernizacije i rekonstrukcije željezničkih vozila – izjavio je predsjednik Uprave-generalni direktor ŽFBiH Enis Džafić.

ŽFBiH, prema njegovim riječima, time stiču referencu na regionalnom i širem tržištu EU.

-ŽFBiH su u proteklih nekoliko godina uspješno zaustavile trend nabavke usluga generalne opravke šinskih vučnih i vučenih vozila, te postupno ovladale održavanjem vlastitog voznog parka u sto posto kapacitetu, te kontinuiranim unapređenjem i nastupom na tržištu kroz nekoliko ugovora o pružanju usluga, prerasle iz nekoga tko nabavlja usluge u nekoga tko pruža usluge generalnog remonta i modernizacije šinskih vozila. U proteklih pet godina realizirali smo ugovore sa Termoelektranom Tuzla – za veliku opravku teretnih vagona, sa Arcelor Mittalom – za generalni remont i modernizaciju dizel hidraulične lokomotive serije 732, ugovor sa Rudnikom Kakanj za veliku opravku teretnih vagona itd. Ponosni smo što su ovaj posao uradili naši željezničari koji imaju potrebna znanja i što izlazi iz naših pogona u Rajlovcu – po europskim standardima – dodao je Džafić.

ŽFBiH su kao tvrtka dobile povjerenje srednjeg popravka, obnove i djelomične modernizacije dviju lokomotiva i u HŽ Cargu su zadovoljni pruženom uslugom. Dizajn lokomotive je došla od vlasnika tj. tvrtke HŽ Cargo, te su na taj način gotovo 40 godina stare lokomotive, koje već duži niz godina nisu bile u funkciji prevoza, popravljene i vraćene u funkciju.

Lokomotive su predate u centralnu radionicu ŽFBiH na opravku 30. kolovoza prošle godine sa rokom opravke 150 radnih dana za obje lokomotive. U tom roku, zajedničkim snagama ŽFBiH i njenih partnerskih tvrtki, izvršeni su složeni zahvati na glavnim vitalnim sklopovima lokomotiva i one su prema programu radova i dodatnim zahtjevima kupca, uspješno završene, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

Please follow and like us: