9.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Žene čine 37 posto ukupnog broja novozaposlenih radnika

Jedan od zaključaka iz izvještaja o istraživanju položaju žena na tržištu rada, koji je nastao krajem prošle i početkom ove godine, ukazuje da su na nivou ekonomije BiH žene činile 37 posto od ukupnog broja novozaposlenih radnika, te da je najveći postotak novozaposlenih žena u prerađivačkoj djelatnosti i trgovini.

Prema riječima Siniše Veselinovića iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ovaj pokazatelj implicira da su žene ili neaktivne na tržištu rada ili da je mali broj poslova koji se nudi na koje bi mogle aplicirati žene. Naglasio je da to daje zadatak zavodima i službama zapošljavanja u BiH u narednom periodu, u smislu kreiranja aktivnih mjera zapošljavanja i programa koji promoviraju povećanu aktivnost žena na tržištu rada.

Izvještaj koji je kreiran s ciljem izrade detaljne statistike o potrebama tržišta rada, te zastupljenosti žena na tržištu rada, predstavljen je danas u Sarajevu. Realiziran je u suradnji s projektom „Unapređenje istraživanja tržišta rada“, koji financira Europska unija, te u suradnji sa zavodima za zapošljavanje FBiH, RS i Brčko Distrikta. Ukupno je anketirano 2.429 poslodavaca, a u uzorku dominiraju mala poduzeća (oko 80 posto) na nivou cijele BiH.

Šef operativnog odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije Europske unije u BiH Gianluca Vannini je rekao da je vrlo važno ovakvo istraživanje raditi redovno jer to daje priliku vlastima i nadležnim službama u zemlji da na kontinuiran način unapređuju i kreiraju politike koje će omogućiti povećavanje zaposlenosti.

Poznato je da su žene u društvu i na tržištu rada nedovoljno predstavljene pogotovo u određenim sektorima poput poslovnog i političkog, tako da će, kako je dodao Vannini, sagledati što se može učiniti kako bi njihova predstavljenost bila puno bolja i doprinijelo jednakosti spolova u svim sektorima.

Kada je riječ o zanimanjima u kojima se najviše žena zaposlilo u 2020. to su prodavač-trgovac, pomoćni radnik u proizvodnji, obućar, šivač i konobar. Prema podacima iz izvještaja, od ukupnog broja radnika kojima je u prošloj godini istekao ugovor o radu, žene čine 39,7 posto. Promatrano po broju prestanaka ugovora o radu u specifičnim djelatnostima, najveći postotak otpuštenih radnica je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije gdje žene čine 60,1 posto otpuštenih radnika iz djelatnosti.

Omer Korjenić iz Federalnog zavoda za zapošljavanje ukazao je na činjenicu da je među nezaposlenim osobama 60 posto žena i 40 posto muškaraca, dok je kad je riječ o zaposlenosti obrnuta situacija, pa su većinom u radnom odnosu muškarci, točnije njih 60 posto, dok su 40 posto žene.

  • S obzirom na taj izraženi disbalans Federalni zavod za zapošljavanje kroz svoje aktivne politike zapošljavanja, uvažavajući principe gender odgovornog budžetiranja, kreira duži niz godina mjere koje su striktno usmjerene na zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje i pokretanje vlastitog biznisa za žene. Ohrabrujuće je da u određenim projektima skoro 70 posto žena nastavi s radom i poslovanjem i godinu dana nakon završetka našeg projekta – naveo je Korjenić dodajući da su odgovarajuće mjere u tom smislu planirane i za narednu godinu.

Da bi žene bile više angažirane, kako je rekla zamjenica direktora Zavoda za zapošljavanje RS Gordana Latinović, potrebno ih je stimulirati vezano za određeno poduzetništvo, pogotovo za žene koje su u ruralnim područjima.

  • Pokazalo se da žene mogu vrlo uspješno, odgovorno i kvalitetno obavljati poslove za koje su nekada bili predodređeni muškarci, pa sada imate žene u politici, dobre menadžere i u drugim djelatnostima – navela je Latinović.

Rukovodilac projekta „Unapređenje istraživanja tržišta rada“ Ranko Markuš je rekao da pored ovog istraživanja rade i evaluacije aktivnih mjera zapošljavanja, a sve s ciljem da bi se u narednoj godini unaprijedila upotreba oko 80 milijuna KM koje zavodi u BiH pokušavaju da plasiraju kroz aktivne mjere zapošljavanja.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
340FollowersFollow
11,700SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
9.9 ° C
9.9 °
6.8 °
93 %
2.2kmh
75 %
Ned
10 °
Pon
10 °
Uto
5 °
Sri
7 °
Čet
13 °

NAJNOVIJE VIJESTI