18.9 C
Mostar
Utorak, 3 kolovoza, 2021

Glavno vijeće HNS-a: Potpora hrvatskim predstavnicima u procesu promjena Izbornog zakona BIH

Glavno vijeće HNS je održalo svoju 16 sjednicu u četvrtak, 15. srpnja 2021. godine u Mostaru.

Na sjednici su razmatrana aktualna politička pitanja, te su usvojene odluke koje se odnose na zaključke Predsjedništva HNS.

Glavno vijeće je primilo na znanje informacije o procesu razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Glavno vijeće daje punu podršku hrvatskim predstavnicima u ovom procesu kao i svim prijedlozima koji su u skladu s politikom i dokumentima HNS-a. Očekujemo i da naši partneri pokažu političku odgovornost i podrže promjene Izbornog zakona u skladu s temeljnim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda i svih građana BiH, kao i skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava, kao i odlukama Ustavnog suda BiH.

Glavno vijeće je donijelo odluku o izradi Pravilnika o dodjeli priznanja Hrvatskog narodnog sabora. Za voditelja stručne skupine za pripremu nacrta pravilnika imenovan je Bariša Čolak voditelja Odjela za ustavno-pravna pitanja.

Glavno vijeće je, temeljem zaključka Predsjedništva HNS, donijelo odluku o izradi Demografske strategije i revitalizacije Hrvata.

S ciljem praćenja izrade Strategije i njene implementacije, Glavno vijeće je oformilo Vijeće za demografsku strategiju i revitalizaciju Hrvata na čelu s predsjednikom Glavnog vijeća dr. Božom Ljubićem, te članovima vijeća voditeljima odjela: za znanost i obrazovanje, odjela za ustavno-pravna pitanja, odjela za gospodarstvo, odjela za sigurnost, odjela za prostorno planiranje, odjela za financije, odjela za kulturu, odjela za socijalna pitanja i odjela za iseljeništvo.

Glavno vijeće je oformilo i stručni tim za izradu Demografske strategije na čelu s prof. dr. sci. Mirjanom Miličević.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
267FollowersFollow
9,860SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
18.9 ° C
18.9 °
17.9 °
63 %
1kmh
0 %
Uto
32 °
Sri
36 °
Čet
31 °
Pet
32 °
Sub
35 °

NAJNOVIJE VIJESTI