13.9 C
Mostar
Četvrtak, 2 prosinca, 2021

HNS: Pravosuđe i međunarodne institucije moraju reagirati na skandalozne odluke SIP-a i izbornu krađu

Hrvatski narodni sabor BiH se oglasio nakon navoda o izbornim krađama Hrvata u nekoliko lokalnih zajednica u BiH. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Službeno okončanje izbornog procesa vezanog za nedavno održane lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, nažalost, u praksi je pokazalo sve ono na što kao krovna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini mjesecima već upozoravamo. Najbrutalnija izborna manipulacija s naznakama teškog kaznenog djela trenutno se događa u Gornjem Vakufu/Uskoplju gdje se u trenutku ogromnog smanjivanja razlike između bošnjačkog i hrvatskog kandidata za načelničko mjesto naprasito prestalo brojati pridošle glasove poštom. Za takvo što iz SIP-a BiH nisu dali nikakvo zakonski
utemeljeno objašnjenje.

Stranka demokratske akcije (SDA) je u ovoj općini krenula sa slavljem dva dana prije službene potvrde od strane SIP-a BiH kada je razlika s prvotnih 846 glasova došla na svega 130. Postavljamo pitanje kako OO SDA ima informacije jedne institucije koja u tome trenutku proces prebrojavanja još uvijek obavlja?

Pored ove općine, na djelu je čitav niz manipulacija i u drugim općinama poput Srebrenika, Kalesije, Teslića i niza drugih općina koje imaju pritužbe na ovakav način rada ove institucije.

Izborni procesi su demokratski mehanizam da biramo svoje predstavnike. Ukoliko će nadležna institucija za provođenje i nadgledanje izbornog procesa nasilno mijenjati naš izbor, onda de facto i de iure nismo ništa drugo nego društvo diktature i tiranije gdje će određene politike svojim utjecajem postavljati onoga tko im politički i/ili nacionalno odgovara.

Slična stvar se događa i u Travniku gdje se vrši politički pritisak, kada u trenutku jedne tragedije i smrtnog slučaja kandidata za načelnika, pojedinci šalju poruke kojima je cjelokupna javnost mogla posvjedočiti. Pozivamo sve političke stranke i opcije, bez obzira na nacionalni predznak ili političku pripadnost, da snažno djelujemo u borbi protiv svih neregularnosti ovog nelegalnog i nezakonskog tijela koje ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika ove zemlje.

Također, pozivamo nadležne pravosudne institucije da se uključe u ovaj krajnje netransparentan, nedemokratski i nezakonski izborni proces i pokažu pravnu državu na djelu. Uz institucije naše zemlje, pozivamo i očekujemo snažno djelovanje institucija EU i njihovog predstavništva u našoj zemlji, veleposlanstva SDA, kao i međunarodnih institucija poput OHR-a, OESS-a. Hrvatski narodni sabor (HNS) jasno i nedvosmisleno poručuje kako ćemo iskoristiti svaki pravni mehanizam i lijek u borbi protiv rušenja demokratske izborne volje u Bosni i Hercegovini. Ovi lokalni izbori nisu ništa drugo nego probni balon ovakvog nelegalnog SIP-a BiH za procese Općih izbora 2022. godine kada, već sada, bošnjačka politika najavljuje rušenje konstitutivnosti hrvatskog naroda na svim razinama i izbacivanje legitimnih predstavnika našeg naroda.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
335FollowersFollow
11,600SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
13.9 ° C
13.9 °
11.8 °
76 %
6.7kmh
75 %
Čet
14 °
Pet
11 °
Sub
8 °
Ned
11 °
Pon
8 °

NAJNOVIJE VIJESTI