28.9 C
Mostar
Utorak, 9 kolovoza, 2022

HNS traži da se OHR iz Sarajeva preseli u Bruxelles

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH izrazio je nezadovoljstvo nametnutim odlukama Christiana Schmidta o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, poručio je kako neće uspjeti namjera eliminacije Hrvata kao konstitutivnog naroda te pozvao međunarodnu zajednicu da preseli OHR iz Sarajeva u Bruxelles.

U jednom od pet zaključaka koje je Predsjedništvo HNS-a donijelo na izvanrednoj proširenoj sjednici, a koji se tiču ​​političke situacije u BiH i najnovijih aktivnosti koje poduzima Christian Schmidt, navodi se kako je izmjenama Izbornog zakona BiH dosadašnji nelegalni sastav Središnjeg izbornog povjerenstva BiH dobio izuzetno velike ovlasti, što omogućuje zloporabu i donošenje politički motiviranih odluka.

“Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine izražava snažno nezadovoljstvo nametnutim odlukama Visokog predstavnika za BiH od 27. srpnja o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje nisu u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić 23/14″, stoji u priopćenju HNS-a.

HNS podsjeća da korištenje bonskih ovlasti nije u skladu s demokratskim načelima, posebice u slučaju BiH kao potencijalnog kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

“Pozivamo na hitno razmatranje premještanja Ureda visokog predstavnika (OHR) iz Sarajeva u Bruxelles kako bi se zaštitila sigurnost i neovisnost visokog predstavnika i oslobodio ga političkog utjecaja”, priopćio je HNS.

HNS sa žaljenjem prima na znanje ključnu poruku koju su pojedini predstavnici međunarodne zajednice uputili javnosti u BiH u posljednjih nekoliko tjedana, a to je “da se govor mržnje, pozivi na ubojstva i nasilje, prijetnje terorizmom i ratom plaćaju za postizanje maksimalističkih ciljeva”. nacionalističkih ciljeva, u ovom slučaju u korist bošnjačkih političkih predstavnika“.

“HNS BiH osuđuje politike pojedinih glavnih gradova koje sustavno utječu na stabilnost BiH i hrvatskog konstitutivnog naroda, kao i koncept BiH kao države triju konstitutivnih naroda i svih ostalih građana, priopćeno je iz HNS-a” – navodi HNS.

U zaključcima HNS-a najoštrije se osuđuje neviđeni porast govora mržnje, poziva na nasilje i sukobe koje šire pojedini bošnjački politički čelnici, uigrane skupine na društvenim mrežama i predstavnici pojedinih medija.

“HNS BiH smatra nedopustivim sramežljive reakcije međunarodnih organizacija i predstavnika u BiH na prijetnje upućene čelnicima i cijelom hrvatskom narodu. Takve reakcije rezultat su njihove pristranosti prema bošnjačkim političkim akterima i muslimanskim krugovima koji ostaju bez sankcija za svoje destruktivno djelovanje. Zanemaruju se i legitimni prijedlozi i postupci hrvatskih predstavnika usmjereni isključivo na očuvanje ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i stabilnosti države”, zaključili su iz HNS-a.

Dodaju da je širenje govora mržnje i pozivanje na nasilje prema hrvatskom konstitutivnom narodu, njegovim predstavnicima, susjednim državama i dužnosnicima međunarodne zajednice nedopustivo, da ih treba sankcionirati i traže oštar odgovor svih hrvatskih predstavnika.

Najavljeno je da će HNS i svi njegovi zastupnici nastaviti aktivnosti s ciljem jačanja političkog, gospodarskog, kulturnog i demografskog položaja, te zaustavljanja procesa dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH sukladno zaključcima izvanredne sjednice HNS-a od 19. veljače, uključujući i pokretanje pravnih i političkih postupaka u korist institucionalnog i teritorijalnog preustroja BiH u skladu s federalističkim načelima radi osiguranja funkcionalnosti zemlje i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH, posebno nakon bošnjačkih prijetnji i izražene netolerancije prema suživotu s Hrvatima u BiH.

HNS još jednom oštro osuđuje bošnjačke političke stranke koje bojkotiraju pregovore o postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i ograničenim promjenama Ustava BiH. Navode da ostaju otvoreni za pregovore o načelima Političkog sporazuma iz Mostara od 17. lipnja 2020. godine, uključujući ograničene izmjene Ustava BiH u cilju provedbe svih presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH u interesu konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i svih drugih građana na načelima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja.

“HNS BiH smatra da je u suradnji s nadležnim institucijama Republike Hrvatske potrebno razmotriti pitanja vezana uz pravne aspekte Daytonskog i Washingtonskog sporazuma koji su neodgovornim djelovanjem vodećih bošnjačkih političkih aktera i OHR-a narušeni u Sarajevu u protekla dva desetljeća”, poručuju iz HNS-a.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
614FollowersFollow
16,800SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
28.9 ° C
28.9 °
28.9 °
42 %
5.7kmh
20 %
Uto
26 °
Sri
30 °
Čet
32 °
Pet
30 °
Sub
26 °

NAJNOVIJE VIJESTI