21.9 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

LJUBIĆ: Radikalni bošnjački i filokomunistički unitaristi ruše same temelje BiH

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Povodom napada na kardinala Vinka Puljića danas se oglasilo i Glavno vijeće HNS-a kroz priopćenje koje potpisuje Božo Ljubić. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Povodom reakcija na najavu održavanja sv. Mise za bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta, Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora jednoglasno i oštro osuđuje neutemeljene napade na Katoličku Crkvu i kardinala Puljića.

Pozivamo bošnjačke političke dužnosnike, a osobito bošnjačke članove Predsjedništva BiH Komšića i Džaferovića, da se suzdrže od komentiranja pitanja za koja su u potpunosti nekompetentni, kao i da se suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH.

Radikalni bošnjački i filokomunistički unitaristi koji se bave zadiranjem u svete obrede Katoličke Crkve isti su oni koji sustavno ignoriraju vladavinu prava i provedbu odluka Ustavnog suda BiH, koje nalažu usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom BiH, rušeći same temelje države u kojoj se istodobno lažno samoproglašavaju najvećim i jedinim postojećim domoljubima.

Ono što je počelo majorizacijom i formiranjem vlasti bez hrvatskog izbornog legitimiteta nastavilo se negiranjem konstitutivnosti kao natkrovljujućeg načela Ustava BiH. Sada se nastavlja grubim pokušajem ograničavanja slobode vjeroispovijesti i narušavanja autonomije Katoličke Crkve u njenom suverenom području, čime se jasno krše odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima, konkretno Članak 9. “Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti” i Članak 10. o “Slobodi izražavanja”.

Ovakve reakcije dijela političkog, medijskog i „intelektualnog“ Sarajeva su zabrinjavajući recidivi totalitarizma i predstavljaju prijetnju slobodi i jednakopravnosti pojedinaca i čitavih naroda i to u vrijeme kada Europa obilježava Dan pobjede nad fašizmom kao jednim od dva totalitarna režima.

Dan pobjede je dan kada je Europa odlučno odbacila okove fašističkog totalitarizma, kao što je i 44 godine kasnije odbacila i okove komunističkog koji su naposljetku rezultirali rušenjem Berlinskog zida 1989. godine, nakon čega su pali svi totalitarni komunistički režimi u Europi. Tada je Europa uistinu postala slobodna. U tom smislu danas se obilježava i slavi veliki dan ponovne rehabilitacije vrijednosti slobode, jednakosti, solidarnosti, zajedništva i demokracije.

Hrvatski narod odbacuje sve fašističke i komunističke ideologije i njihove suvremene pojavne oblike, s kojima se suočavamo i ovih dana, kada se nama Hrvatima katolicima, ali ne samo katolicima, pokušava braniti i pomoliti za stotine tisuća  pobijenih nedužnih civila, i vojnika bez suđenja i bez obilježenog groba. Ne samo da nitko nije odgovarao za ove zločine komunističke vojske, već nam se pokušava zabraniti i sjećanje. Poručujemo svima da to danas više ne prolazi. Hrvatski anifašisti su prvi u Europi ustali protiv fašizma i to znatno prije komunista, koji su to odlučili tek kada je napadnuta njihova centrala, Sovjetski savez.

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora još jednom najoštrije osuđuje napad na kardinala Puljića i sv. Misu žrtvama svih totalitarnih režima – fašizma i komunizma.

Hrvatski narodni sabor BiH je supokrovitelj 75. obljetnice Bleiburške tragedije, a pokrovitelj je Hrvatski sabor Republike Hrvatske, dakle zemlje koja predsjeda Vijećem Europske unije. Taj isti Hrvatski sabor je još 2006. godine usvojio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka 1945.-1990., sljedeći rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta. Naprotiv,  Zastupnički dom PSBiH većinom glasova ‘probosanskih’ i velikobošnjačkih stranaka je odbio razmatrati prijedlog Rezolucije o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, kao i proglašenje 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Stoga pozivamo sve recidiviste komunističkog totalitarizma i sve one u Bosni i Hercegovini koji se zaklinju u Europsku Uniju i koji bi je „ad hoc“ integrirali da za početak pokažu da prihvaćaju vrijednosti EU. Stoga ih podsjećamo na Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, uz jedan kratki citat iz Rezolucije koji jasno izjednačava zločinačke režime nacizam i komunizam:

„Europski parlament,

·         uzimajući u obzir univerzalna načela ljudskih prava i temeljna načela Europske unije kao zajednice utemeljene na zajedničkim vrijednostima, …

·         podsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti; najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalitarni režimi;…

·         budući da otvoreno radikalne, rasističke i ksenofobne skupine i političke stranke potiču na mržnju i nasilje u društvu: 

poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim;“

Bez prihvaćanja ovih vrijednosti, nema te „Ad  hoc grupe“ , koja će BiH uvesti u EU.

Legitimni hrvatski politički predstavnici uz podršku hrvatskog naroda i svih demokratskih snaga u BiH ćemo, kao i do sada, biti predvodnici europskih integracija – navedeno je u priopćenju za medije. 

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
24 %
5.7kmh
0 %
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
19 °
Sub
17 °
Ned
18 °

NAJNOVIJE VIJESTI