Časne sestre koronu u Đakovo donijeli vjerojatno s Kosova

Novo žarište koronavirusa je samostan Milosrdnih sestara Svetog Križa u Đakovu. Provincijalna poglavarica Valerija Široki potvrdila je da je od 12 testiranih časnih sestara, njih 10 pozitivno. U samostanu je oko 180 sestara i sve su u samoizolaciji.

pidemiolozi umiruju javnost, jučer su uzeli oko 200 uzoraka, 180 samo u samostanu, a 20 u Nadbiskupiji, javila je novinarka HRT-a Marija Matoš iz Đakova u Dnevniku 2. Bit će testirani svećenici i jedna časna sestra iz Nadbiskupije. Potvrdi li se da su pozitivne sestre koje vode dječji vrtić, bit će testirano i 86 mališana koji pohađaju vrtić koji se nalazi nedaleko od samostana, a isto će biti učinjeno i s korisnicima dnevnog boravka.

Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Grada Đakova Robert Francem rekao je za HRT-ov Dnevnik da će proces testiranja trajati i večeras te da se realni rezultati očekuju sutra.

-Mora se život nastaviti dalje, rekao je Francem.

-Građani mogu biti mirni, mogu se pouzdati u rad službi koje su na terenu, koje proučavaju, odnosno lociraju izvor virusa i pokušavaju ograničiti komunikaciju, utvrditi tko je sve u toj mreži zaražen i nakon toga, naravno, slijedi uobičajen postupak pridržavanja uputa po kojima će se postupati, živjeti, dodao je.

Francem je rekao da su sve upute i preporuke HZJZ-a vrlo kvalitetne i učinkovite te da građanima jedino preostaje pridržavati ih se.

Pretpostavlja se da su virus donijele časne sestre s Kosova koje su došle na duhovnu obnovu. U samostanu se trajno nalazi 150 sestara, od kojih su 30 gošće na duhovnoj obnovi, dvije s Kosova. Međutim, ne može se još utvrditi jesu li one bile taj nulti pacijent.

U nedjelju su primijećeni simptomi, njih četiri su dobile temperaturu, a testirano je 12 časnih sestara, od kojih je deset pozitivno na koronavirus. Četiri su zadržane na liječenju u osječkom KBC-u, kao i još jedan sugrađanin.

Please follow and like us: