21.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

Grlić Radman i Tajani: Potreban odgovor na goruće pitanje ilegalnih migracija

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov talijanski kolega Antonio Tajani poručili su nakon sastanka u petak u Zagrebu kako su ilegalne migracije goruće pitanje za koje je potrebno iznaći europski odgovor.

Hrvatski je ministar vanjskih poslova kazao kako je s Tajanijem razgovarao o “jednoj izuzetnoj važnoj temi, a to je pitanje ilegalnih ulazaka migranata na teritorij EU-a.” “Iskazali smo zabrinutost budući da taj veliki pritisak protupravnih, nedopuštenih, ilegalnih ulazaka migranata utječe i na jednu i na drugu zemlju”, istaknuo je Grlić Radman.

Smatra kako je “važno pronaći odgovarajući europski odgovor na to goruće pitanje” koji bi štitio interese i sigurnost EU-a te pogotovo država “koje su prve na udaru” poput Hrvatske i Italije.

U tom je kontekstu posebno istaknuo kako je važno usklađivanje viznih politika sa zemljama koje imaju bezvizni režim s EU-om, prenosi Hina.

Tajani je istaknuo da je “stabilnost zapadnog Balkana vrlo važna” za Italiju i Hrvatsku, između ostalog, zato što to znači i manji “ulazak ilegalnih migranata”. Pitanje ilegalnih migracija moraju “hitno” adresirati Hrvatska i Italija zajedno s Europskom unijom, istaknuo je Tajani. “Ovim se problemom moramo baviti svi zajedno ili ga nećemo riješiti”, istaknuo je Tajani.

Dodao je kako se Italija suočava i s priljevom ilegalnih migranata ne samo s tzv. Sredozemne rute, već i s Balkana prema regiji Furlanija-Julijska Krajina.

Grlić Radman i Tajani suglasni su da je u interesu obje države proširenje EU-a u jugoistočnoj Europi.

U talijansko-hrvatskim bilateralnim odnosima zadnjih godina postoji “uzlet”, istaknuo je šef hrvatske diplomacije. Primjerice, prošle je godine potpisan Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojasa koji ima “povijesni značaj”, dok je Italija postala prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, kazao je Grlić Radman.

Tajani je naglasio kako je odnos s Hrvatskom Italiji “vrlo važan” te da je Zagreb važan partner u političkom, gospodarskom, znanstvenom, tehnološkom i kulturnom smislu.

Hrvatska manjina u Italiji i talijanska u Hrvatskoj su pak “mostovi između dvije države” koji “podsjećaju na zajedničku prošlost i upućuju na zajedničku budućnost”, kazao je Grlić Radman.

Tajani je za hrvatsku manjinu rekao da “obogaćuje Italiju” te da je riječ o manjini “koja ne zatomljuje svoju tradiciju, a poštuje talijanske zakone i talijansku državu”.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
37 %
4.1kmh
0 %
Pet
19 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI