21.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

Hrvatska i Paneuropska unija poziva na snažnu podršku Ukrajini i na integriranje jugoistoka Europe u EU

Radiotelevizija Herceg-Bosne

„Svesrdno podržavamo borbu ukrajinskog naroda protiv velikoruske agresije, a za slobodu, demokraciju i europske vrijednosti. Preporučujemo daljnju humanitarnu i financijsku pomoć i potrebnu opskrbu Ukrajine oružjem te želimo Ukrajini da ostvari neometan napredak u budućim pristupnim pregovorima s EU-om. Srbiji želimo poboljšanje odnosa sa susjedima, odricanje od velikosrpske ideologije, usklađivanje s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a te daljnji napredak u pregovorima s EU. Želimo da se u Bosni i Hercegovini odustane od težnji za hegemonijom bilo koje zajednice i da se konstruktivno prihvati europska perspektiva“, stoji između ostalog u deklaraciji Hrvatske paneuropske unije koju su na međunarodnoj konferenciji „Hrvatska i budućnost Europske unije“ podržali članovi Paneuropske unije iz Hrvatske, Francuske, Španjolske, Njemačke, Švedske, Austrije, Slovačke, Češke, Mađarske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Konferencija je okupila više od 40 predstavnika Paneuropskih organizacija, kao i vlasti Republike Hrvatske i europskih institucija. Na konferenciji su između ostalih govorili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman,predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Paneuropskog pokreta Austrije Karl von Habsburg, predsjednik Hrvatske paneuropske unije Mislav Ježić, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Ivo Stier,  glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije Pavo Barišić i članovi Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije; Walburga Habsburg Douglas, Anna Zaborska, Bernd Posselt, Anna Grünwald, Carlos Uriarte Sanchez, Andrej Lepavcov i Gordana Đurović kao i predsjednik Paneuropske unije Francuske Eric Campion, predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Osman Topčagić, predsjednik Paneuropske unije Ukrajine Ihor Zhaloba koji se je javio s fronta, ravnatelj Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj Holger Haibach. Video porukama iz Bruxellesa sudionike konferencije su pozdravile potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i zastupnica u Europskome parlamentu Željana Zovko.

Pokrovitelj ovogodišnje konferencije bilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, suorganizator je Međunarodna paneuropska unija, a partneri su: Zaklada Konrad Adenauer, Zaklada Hanns Seidel i Zaklada Robert Schuman. 

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
37 %
4.1kmh
0 %
Pet
19 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI