3.9 C
Mostar
Subota, 28 siječnja, 2023

Hrvatska: Vrhovni sud osudio Medvedove izjave

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Vrhovni sud osudio je izjavu potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u Dnevniku HRT-a u kojoj je komentirao odluke Ustavnog suda te naveo kako očekuje da Visoki upravni sud odbije tužbe bivših pripadnika HVO-a u budućnosti.

Vrhovni sud priopćio je kako je krajnje neprimjereno da potpredsjednik Vlade i ministar javno izjavljuje kako očekuje da će određeni sud postupiti na određeni način jer se takvom izjavom narušava neovisnost pravosuđa.

Vrhovni sud ističe da je na taj način povrijeđeno temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pošteno suđenje te narušeno povjerenje javnosti u neovisnost pravosuđa.

“Molimo da članovi izvršne vlasti, posebice oni najviši, ne komentiraju sudske postupke koji su u tijeku, a posebice da ne iznose svoja očekivanja kako će sudovi rješavati te slučajeve”, stoji u priopćenju suda. stanja izdanja.

Medved se u ponedjeljak osvrnuo na napise da Hrvatskoj ponovno prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a, rekavši da “odluka Ustavnog suda ne znači da će tužitelji ostvariti svoja prava” jer je Ustavni sud tužbu vratio na ponovni postupak. Visoki upravni sud, javlja Hina.

Kazao je kako je “potpuno jasno i neprihvatljivo da se isto pravo, ili po istoj osnovi, koristi u dvije države”.

Medved kaže da je važno izdvojiti nekoliko datuma – od 1996. do 2000., reguliranje statusa, 2002., 2006., potpisivanje ugovora s BiH, 2013., te danas, nastojanje da se predaju ti zahtjevi za invalidnine. .

“U 2017. godini jasno smo zakonski propisali, odnosno osigurali sigurnost primanja za one pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su do tada bili na redovnoj plaći i koji su prošli kompletnu proceduru reguliranja statusa u HVO-u. i BiH i Hrvatska”, kazao je.

Stoga, kaže, smatra da “Ustavni sud, gledajući tužbeni zahtjev i tumačeći članke 139. i 140. Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata, nije gledao meritum ni poštenje” te očekuje “od Visoki upravni sud koji je, kako je do sada preko 100 odbacio te tužbe, to će činiti i ubuduće”.

Jutarnji list objavio je da Hrvatskoj ponovno prijete masovne tužbe bivših pripadnika HVO-a, navodeći da je Ustavni sud donio odluku koja bi mogla imati dalekosežne i za sada nesagledive posljedice po državni proračun.

Ističu da je Ustavni sud usvojio ustavnu tužbu Ive Lamešića i poništio pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda kojom su tom bivšem HVO-u odbijena priznanja prava i povlastica hrvatskih ratnih vojnih invalida, pripadnika Oružanih snaga RH. član.

Ustavni sud je svojom odlukom u slučaju Lamešić širom otvorio vrata prihvaćanju još desetaka istovjetnih ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koje pred tim sudom čekaju rješenje.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,400SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
3.9 ° C
3.9 °
3.9 °
65 %
1kmh
75 %
Sub
4 °
Ned
7 °
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI