Izbori u Hrvatskoj: zaprimljeno 190 lista i 17 ‘manjinskih’ kandidatura

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin izvijestila je rano u srijedu da je za parlamentarne izbore 5. srpnja DIP zaprimio 190 lista i 17 ‘manjinskih’ kandidatura.

-Zaprimljeno je 190 lista i 17 kandidatura u 12. ‘manjinskoj’ izbornoj jedinici, rekla je Lovrin u srijedu nakon ponoći, kada je istekao rok za predaju lista i kandidatura.

Predano je više lista nego prije četiri godine, manje je kandidatura za 12. jedinicu u kojoj osam svojih zastupnika biraju nacionalne manjine. Naime, na izborima za Sabor 2016. bilo je istaknuto 177 lista te 29 kandidatura.

Rekordan broj lista, čak 313, bio je na parlamentarnim izborima 2011. godine.

Lovrin je potvrdila da je u utorak u DIP-u bila poprilična gužva, svoje liste predalo je 30-ak predlagatelja, među njima HDZ, Most, nekoliko koalicija i niz manjih stranaka.

-Uobičajeno je da od 14 dana za kandidature, predzadnji i zadnji dan budu najveće gužve, kazala je, objasnivši da liste treba složiti, a za neovisne i pripremiti potpise.

Ponovila je da DIP sada ima rok od 48 sati da provjeri pravovaljanost predanih lista i objavi zbirne liste po jedinicama. Kada budu objavljene, počinje izborna promidžba, istaknula je te najavila kako bi to moglo biti u četvrtak rano poslijepodne.

Please follow and like us: