2.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Lovrin: Na nekim listama nedovoljno zastupljeni muškarci

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U ponoć je istekao rok za predaju kandidacijskih lista za parlamentarne izbore, a slijedi provjera kandidata, nakon čega počinje službena kampanja. Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin rekla je jutros u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog da je sutra sjednica DIP-a te da imaju rok od 48 sati, koji istječe u četvrtak u ponoć.

-Očekujemo da bi u ranim poslijepodnevnim satima u četvrtak mogle biti objavljene sve pravovaljane liste i zbirne liste za sve izborne jedinice. I tada počinje službena kampanja, rekla je Lovrin.

Lovrin je rekla ima dosta lista koje nemaju ravnomjernu zastupljenost spolova, uključujući i liste s nedovoljnom zastupljenošću muškaraca. To će se sve utvrditi u 48 sati, nakon čega slijede prekršajni prijedlozi za one liste koje nisu poštovale Zakon o ravnopravnosti spolova, rekla je Lovrin.

Navela je kako su zaprimljene 192 liste, od kojih 187 stranačkih i pet neovisnih, te da ima podosta posla na analizi jer je na svim listama najmanje 2600 kandidata.

Što se tiče situacije s koronavirusom, mjere će biti objavljene u tjednu prije izbora jer se epidemiološka situacija mijenja, navela je Ana Lovrin.

Politički analitičar Ivan Rimac rekao je u istoj emisiji da se već sada vidi da su stranke pomalo demotivirane te da se većina političkih igrača već u pretkampanji umorila, pa čak i izbjegavaju medije.

  • Počelo je žestoko s nizom afera, međutim, sad je sve to potonulo pod tepih i, praktički, dvije velike stranke su gotovo uvjerene da neće imati većinu same za sebe. Isto tako nisu previše uvjereni da će moći naći koalicijskog partnera, rekao je Rimac.

Manje opcije pak imaju nadu da će biti jezičac na vagi, ali i oni sve više shvaćaju da neće biti jedini, dodao je.

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan rekao je da bi izlaznost mogla biti i manja ako se nastavi “pljuvačnica”.

-Kad je negativna kampanja, onda vam birači ne izlaze, a stranke ne vole baš poticati birače da izađu, kaže Macan, dodajući da su i HDZ i SDP procijenili da im je bolja što kraća kampanja.

-Oni ne žele pravu kampanju, što je pokazala i pretkampanja. Pretkampanje nema, rekao je Macan,

Macan smatra da su velike stranke podcijenile važnost kampanje – jedini adut HDZ-a je Andrej Plenković, a šefa SDP-a Davora Bernardića nema.

Rimac je rekao da se obje velike stranke usmjeravaju prema krajnostima i pokušavaju istisnuti manje opcije te da ispada da će centar apstinirati jer su velike stranke počele dijalog s opcijama u vlastitom ideološkom prostoru.

Rimac kaže da su male opcije postale vidljive – ima početničkih grešaka u djelovanju pojedinih stranaka i na desnici i na ljevici, ali imaju potencijal za nezadovoljne ili protestne, da skupe određeni broj ljudi koji se nadaju da bi oni mogli napraviti barem mali iskorak prema boljem.

Macan kaže da prvi put imamo pamet kod malih opcija da se skupe i pokušaju prijeći prag.

Rimac je rekao da je ostanak na vlasti Andreja Plenkovića praktički njegov “do or die” jer je dosad u nekoliko navrata podbacio na izborima.

Macan smatra da će do velike koalicije doći jedino u slučaju velike krize, da se napravi vlada nacionalnog jedinstva.

-Inače idemo na ponovljene izbore, i to je moguće, rekao je Macan, koji smatra da niti jedna velika stranke neće pristati da se odrekne premijera.

Macan je rekao da HDZ ima prostor za rast ako ode više u centar.

-HDZ je lukavo složio liste. Nije slučajno Kovač vraćen, nije slučajno Culej vraćen, oni su vraćeni da taj dio ljudi, koji je još ostao u HDZ-u i nije znao gdje će, neće se prevaliti Škori, rekao je Macan.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
30 %
11.3kmh
20 %
Ned
3 °
Pon
1 °
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI