Marić: Nizak trošak inauguracije predsjednika šalje dobru poruku javnosti

Objavljeno: 18/02/20 14:46

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je čestitao predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću na inauguraciji, ustvrdivši da nizak trošak njegove inauguracije šalje dobru simboličnu poruku javnosti.

-Javit ću se predsjedniku Milanoviću i najaviti jednu vrstu nastupnog posjeta, kako bismo otvorili i na toj relaciji dijalog, jer u konačnici sa svim institucijama, ako ni po čemu drugom, onda barem po proračunskoj stavci, u jednom trenutku moramo imati dijalog, kazao je Marić novinarima u Bruxellesu nakon sastanka ministara financija EU-a.

Na upit kakva su njegova očekivanja od mandata novog predsjednika, Marić je kazao da predsjednik, sukladno svojim ustavnim ovlastima, treba brinuti, kao i svi koji obnašaju javne funkcije, o boljitku države i svih građana.

-Na tom tragu treba raditi i funkcionirati. Kao i svakom novoimenovanom dužnosniku bilo koje razine, želim mu puno uspjeha, rekao je Marić.

Na upit o trošku inauguracije, koji se procjenjuje na iznos do 100.000 kuna, što je znatno niže od troška inauguracije bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koji je iznosio 598.000 kuna, Marić je rekao kako se ovdje, što se proračuna tiče, ne radi o velikom iznosu, no da je riječ o dobroj poruci.

-Što se tiče javnih financija, puno smo toga napravili proteklih godina, a tu ipak ne govorimo o tisućama nego o milijardama kuna. Pritom smo ukupni rezultat proračuna uspjeli svesti na nulu u dvije godine, a vidjet ćemo rezultate za 2019. kada dobijemo rezultate u travnju. Što se tiče štedljivosti, mislim da smo se tu pokazali, pa tražimo od svih proračunskih korisnika sličan pristup, zaključio je Marić.

Please follow and like us: