15.8 C
Mostar
Ponedjeljak, 26 listopada, 2020

Milanović: Nismo isto društvo kao prije 25 godina

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović kazao je u Kninu kako svim hrvatskim ljudima, hrvatskim građanima, vojnicima, braniteljima, ratnim zapovjednicima želi sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

-Čast mi je i posebna prilika govoriti na 25. godišnjici oslobođenja Hrvatske. Jako dugo je razdoblje 25 godina u formiranju jednog čovjeka. Djeca koja su tada rođena, danas su već formirana. U 25 godina se odnosi među državama i odnosi u svijetu – mijenjaju i redefiniraju. U ovih 25 godina smo se odmakli daleko i nismo isto društvo kao što smo bili prije. O tome nam svjedoči i govor premijera Andreja Plenkovića, kojega toplo pozdravljam i vjerujem da će se pretočiti u stvarnost i kulturu srca, koja će nas obilježavati kao naciju i napredno, otvoreno, građansko, ali i etničko društvo države hrvatskog naroda, kazao je Milanović.

Istaknuo je da je 25 godina “voda duboka te je vrijeme da se u njoj ogledamo i da ne govorimo nužno o zajedništvu, jer ono u demokraciji nije uvijek u potpunosti moguće, ali da budemo zajedno, da se okupimo i razgovaramo o stvarima koje nas spajaju i dijele”, kazao je i dodao da je bitno da se o problemima razgovara.

Govorio je o etapama hrvatskoga puta do pobjede i o odnosima Hrvata i Srba. Citirao je britanskog premijera u vrijeme Drugog svjetskog rata Winstona Churchilla “u ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja”.

-Kako univerzalno i primjenjivo na naš put. U ratu koji je nametnut, u kojem su nas napali oružjem koje smo mi i Slovenci plaćali, u ratu koji nismo htjeli, bili smo od prvog trenutka zatečeni i suočeni sa situacijom za koju se nitko nije spremao, rekao je.

Dodao je da je težak zadatak rata predvodio prvi hrvatski, ali i prvi ratni predsjednik Franjo Tuđman te da je posao koji je tada napravljen nešto iz čega bi Hrvatska danas mogla učiti.

-Kada bi se u mngim javnim poslovima ponašali na takav način bili bismo jači kao država. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna, već je rezultat rada, planiranja, koncentracije i inteligencije stotina tisuća ljudi. Svi mi ostali koji u tome nismo sudjelovali, smo dužni biti zahvalni tim ljudima, poginulima, ranjenima i njihovim obiteljima. Kao i u mnogim ratovima, odlučuje i prevagu čini malo dobrih i hrabrih ljudi. Drugi gledaju i komentiraju i na kraju ubiru plodove tuđeg rada. Tako je bilo i tako će biti, dodao je.

-Pobjeda je postignuta. U njoj smo trebali biti velikodušniji i organiziraniji, nego što smo bili. Srećom, nismo nikada potonuli u ponor moralne katastrofe, a to se nekima događalo. Grešaka je bilo, a bilo je i zločina. Sve priče o zločinačkom poduhvatu, koje ne trpe racionalnu, detaljniju analizu, posljedica su grešaka koje smo napravili činjenjem, ali i nečinjenjem u prvim mjesecima nakon veličanstvene pobjede, kazao je i dodao da je Hrvatska poslije ispravila tu grešku, ali da teret ostaje te da zato posebno cijeni nazočnost potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Kninu.

Što se tiče odnosa Hrvatske i Srbije, rekao je da su ti odnosi komplicirani više od 100 godina.

-Bilo je sukoba, krvoprolića, ratova, građanskih ratova, agresija i nakon toga nikako da uđemo u fazu normalnih odnosa u kojima će prevladavati poštovanje, konstruktivnost. Kao da smo i dalje opterećeni stvarima koje su posljedica agresije iz 90-ih godina, ocijenio je, dodavši da svjestan da govori očima Hrvata.

Ali mi smo tu, ističe. Naša dobra volja i vjera postoji, želimo surađivati, raditi, poslovati.

-Naprosto da uđemo u jednu dosadnu, dugu konstantu, novu paradigmu odnosa. Odnosi tih dvaju naroda u ovom dijelu Europe su jako važni. A kada se međusobno natežemo i prepucavamo, nitko nam ne radi o glavi, drugi nas uopće ne primjećuju, ustvrdio je Milanović. Poručio je da odnosi moraju biti bolji i da će sa svoje strane dati sve što može i smije te da je na drugoj strani da pokuša isto.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
4,970SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15.8 ° C
16 °
15.6 °
77 %
1.5kmh
75 %
Pon
14 °
Uto
19 °
Sri
20 °
Čet
20 °
Pet
17 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Čerkez potvrdio: Od danas obvezne maske i na otvorenom u Federaciji BiH

-Zbog velikog rasta broja zaraženih od koronavirusa morali smo donijeti nove mjere, kazao je danas Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.