5.9 C
Mostar
Nedjelja, 26 ožujka, 2023

MUP odbacio nove optužbe o nasilju nad migrantima

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u srijedu je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima, nakon što je Guardian, pozivajući se na Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), objavilo da su hrvatski policajci seksualno zlostavljali afganistansku državljanku nakon prelaska granice.

Britanske novine prenose izvješće DRC-a o incidentu koji se navodno dogodio 15. veljače na hrvatskom teritoriju u blizini Velike Kladuše. U izvješću piše da je hrvatska policija u dva navrata seksualno i fizički zlostavljala afganistansku državljanku uz prijetnju nožem.

MUP je u srijedu priopćio da je ”apsolutno zgrožen” ovakvim navodima i da se opisano ponašanje stavlja na teret hrvatskom policajcu.

”Svojim humanim djelima spašavanja života stotinama migranata, izvlačivši nezakonite migrante iz minskih polja, provalija, spašavajući ih od utapanja, noseći ih kilometrima kroz snježne mećave, hrvatska policija pokazala je, ne samo organiziran i profesionalan pristup u zaštiti državne granice Republike Hrvatske i vanjske granice EU, već i nadasve požrtvovnost i humanost”, ističu u MUP-u.

Dodaju kako ne mogu ne primijetiti da Guardian hrvatsku policiju ”sad već uobičajeno, bez ijednog dokaza, uporno želi prikazati kao brutalnu i nehumanu skupinu sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata”.

U MUP-u kažu da su, kao i u svim prethodnim prijavama u kojima se hrvatska policija optužuje za nasilno postupanje prema migrantima, odmah pokrenuli provjere navoda. Temeljem preliminarnih provjera, tvrde, 15. veljače 2021. na području PU karlovačke nije bilo postupanja prema osobama ženskog spola iz populacije nezakonitih migranata.

Ističu i da navodni događaj o kojemu piše Guardian ne sadrži niti minimum informacija nužnih za brzu i učinkovitu istragu, ”poglavito ne u roku od nepuna 24 sata” koliko je policiji autor članka uvjetovao za odgovor.

U MUP-u kažu i da se u ovom trenutku ne može davati ocjene o postupanju hrvatske policije prije okončanja temeljite istrage navoda, ali da će, bez obzira na novinske članke i priopćenja, temeljito istražiti ovaj slučaj, uključujući i provjere u policijskoj suradnji s Bosnom i Hercegovinom.

MUP: Optužbe potiču netrpeljivost prema hrvatskoj policiji

”Nezamislivo nam je da o navodnom događaju saznanja ima nevladina organizacija, a da o tome istovremeno odgovarajuća saznanja nema i policija BiH”, nadodao je MUP naglasivši da će sukladno tome provesti sve odgovarajuće zakonske postupke.

U MUP-u ocjenjuju da se ovakvim optužbama potiče netrpeljivost prema hrvatskoj policiji koja, kako ističu, dosljedno i u skladu sa zakonskim propisima provodi mjere za sprječavanje nezakonitih ulazaka u RH i ulaže velike napore u zaštiti vanjske granice EU. Dodaju i da nitko od nezakonitih migranata nema namjeru dulje vrijeme ostati u RH jer je za migrante RH isključivo tranzitna zemlja.

”Njihov jedini cilj je otići u neke od država članica EU gdje će podnijeti zahtjev za međunarodnu zaštitu”, ističe MUP dodajući da su migranti radi ostvarenja svog cilja spremni dovoditi u opasnost vlastite živote i živote članova svojih obitelji znajući da će im hrvatska policija, kada se nađu u takvoj opasnosti, spasiti život.

Uz to, u MUP-u kažu da su migranti, ako ih hrvatska policija spriječi u pokušaju nezakonitog ulaska, spremni tu istu hrvatsku policiju lažno optužiti za zlostavljanje i onemogućavanje pristupu sustavu međunarodne zaštite.

”Nakon ozljeđivanja nesretnim slučajem ili u međusobnim fizičkim obračunima, migranti uvijek izjavljuju kako ih je pretukla policija zemlje u koju žele ući. U Turskoj se tako proziva Frontex, u Grčkoj sjevernomakedonska policija, u Srbiji mađarska policija, u Bosni i Hercegovini hrvatska policija itd.”, kažu u MUP-u dodajući da aktivisti nevladinih udruga prenose, a dio medija objavljuje izjave migranata kao gotovu činjenicu, uz senzacionalističke naslove.

”U vezi s ovakvim optužbama uvijek je potrebno imati u vidu da se na granici RH s BiH nalaze tisuće migranata koji stalno pokušavaju ući u RH preko granice koja je vanjska granica EU, a hrvatska policija ih u tome sprječava uz primjernu mjera iz članka 13. stavka 2. Zakonika o schengenskim granicama”, zaključuje MUP.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
5.9 ° C
5.9 °
5.9 °
87 %
0.5kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
11 °
Čet
13 °

NAJNOVIJE VIJESTI