MVEP: Osuđujemo neprihvatljive natpise koji narušavaju dobrosusjedske odnose RH i Mađarske

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je putem Veleposlanstva RH u Budimpešti prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim napisom.

Iz mađarskog veleposlanstva u RH stiglo je objašnjenje o netočnosti prijevoda koji je uzrokovao pogrešna tumačenja, a koji bi trebao glasiti “Rijeka – Na more Mađari!”. Naime, citat uz Rijeku iz istoimenog je novinskog članka pjesnika i političara Lajosa Kossutha iz 1846. godine, gdje se potiče izgradnja željezničke pruge te opisuju ljepote mora i primorja.

Hrvatsku i Mađarsku, dvije susjedne države, povezuje višestoljetna zajednička povijest. Grad Rijeka neupitne je zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj, i ova činjenica ne može se dovoditi u pitanje.

Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, stoji u priopćenju MVEP-a.

Please follow and like us: