-1 C
Mostar
Petak, 27 studenoga, 2020

MVP RH: Dayton zaustavio rat, za trajni mir potrebna istinska ravnopravnost tri konstitutivna naroda

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske oglasilo se priopćenjem povodom 25. godišnjice Daytonskog sporazuma. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na današnji dan 21. studenoga 1995. godine Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, uobičajeno nazvan Daytonski/Pariški mirovni sporazum, ugledao je svjetlo dana, a službeno je potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Njime je zaustavljen krvavi rat u Bosni i Hercegovini, ali i uređena današnja politička i institucionalna struktura Bosne i Hercegovine, s obzirom da je Ustav Bosne i Hercegovine sastavni dio tog mirovnog sporazuma.

Republika Hrvatska je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini izražavajući svoje snažno opredjeljenje za promicanje mira, stabilnosti i sigurnosti u svojem susjedstvu.

Danas, 25 godina kasnije Bosna i Hercegovina nalazi se na putu prema Europskoj uniji. Taj put vidimo kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava.

Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti cjelokupne Bosne i Hercegovine nužna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i puna provedba njihove konstitutivnosti, iz čega proizlaze prava ali još više i odgovornosti za budućnost i funkcioniranje zemlje.

Uz snažnu podršku Bosni i Hercegovini Republika Hrvatska u skladu s vlastitim Ustavom i Daytonskim/Pariškim mirovnim sporazumom pomaže Hrvatima Bosne i Hercegovine kao pokretačima procesa i nositeljima vrijednosti euroatlantskih integracija.

Republika Hrvatska pruža snažnu podršku i pomaže Bosni i Hercegovini u ostvarenju njezinih euroatlantskih ambicija. Na tom putu Bosna i Hercegovina prolazit će kroz zahtjevno tranzicijsko razdoblje koje će, uz pomirbu vezanu za dramatičnu prošlost, zahtijevati i da se pomire različita viđenja budućnosti zemlje i društva. Ta rješenja morat će doći kao rezultat unutarnjih dogovora i suglasja legitimnih predstavnika triju naroda i ostalih građana, a s ciljem da Bosna i Hercegovina postane prosperitetna, stabilna i funkcionalna država na dobrobit svih svojih naroda i građana.

Pri tome će Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj imati pouzdanog i vjerodostojnog partnera kao i u najtežim trenucima nedavne prošlosti.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
64FollowersFollow
5,320SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-1 ° C
-1 °
-1 °
92 %
1kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
13 °
Ned
12 °
Pon
7 °
Uto
4 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Maradona nije umro od srčanog udara

Iako su prve informacije govorile kako je legendarni Diego Maradona preminuo od srčanog udara, obdukcija je pokazala kako je glavni uzrok smrti...

VIDEO: Dnevnik RTV Herceg-Bosne

U još jednom Dnevniku RTV Herceg-Bosne za svakoga po nešto. Donosimo priču o tome kako je Čović pred Vijećem sigurnosti UN-a iznio...