12 C
Mostar
Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

Pavić Šimetin: U Hrvatsku 20. prosinca stiže Pfizerovo cjepivo za djecu i onda kreće cijepljenje

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kaže kako je važno da se što više ljudi cijepi upravo zbog sprječavanja mutacija virusa kao što je novi opasni soj Omicron. Hrvatska će 20. prosinca dobiti i cjepivo za djecu. Riječ je o Pfizerovom cjepivu koje je odobreno za djecu starosti od 5 do 11 godina, nekoliko dana će biti potrebno za distribuciju, a onda kreće cijepljenje.

  • Kao i za odrasle, moći će se cijepiti u ambulantama, s tim da tu budu i pedijatri, jer su u njihovoj skrbi djeca od pet i šest godina, naravno i školska medicina, ali bit će i mogućnost na punktovima, što će ovisiti o svakom Zavodu za javno zdravstvo, kako će na najbolji način organizirati u svojoj županiji – rekla je Pavić Šimetin za Novu TV.

Cjepivo za djecu u drugačijem je pakiranju od onog za odrasle i doza je tri puta manja.

  • Za zemlje s malim obuhvatom cijepljene djece sigurno se neće tražiti COVID potvrde, ali ima zemalja gdje su djeca cijepljena već više od pedeset posto i takve zemlje će sigurno razmišljati o nečemu sličnom – rekla je Pavić Šimetin.

Pavić Šimetin kaže kako se preboljenje nakon cjepljenja tretira kao svojevrsni booster, a uputila je i poruku prosvjednicima i poručila kako treba slušati struku.

  • Više od 90 posto liječnika primilo je prvu dozu, 86 posto dvije doze, a 36 posto već je primilo i tri doze cjepiva. Ako su se oni cijepili i cijepili svoje obitelji – tako trebamo svi postupiti. Nije dobro da se čitaju netočne informacije iz zlonamjernih izvora, a znanstvene članke treba na pravi način interpretirati – rekla je Pavić Šimetin.

Osvrnula se i na novi soj korone Omicron koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici.

  • Znanstvena javnost je iznenađena time što je osim u Africi taj soj nađen i u Aziji, u Hong Kongu i već to je iznenađenje – rekla je Pavić Šimetin i dodala kako mutacije nastaju kada je virus jako prisutan u popluaciji.
spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
704FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
12 ° C
12 °
12 °
80 %
3.2kmh
0 %
Pon
12 °
Uto
20 °
Sri
23 °
Čet
24 °
Pet
25 °

NAJNOVIJE VIJESTI