18.8 C
Mostar
Srijeda, 28 rujna, 2022

Plenković: Do Vučićeva posjeta će doći kada bude trenutak

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da posjet srbijanskog predsjednika ne može biti privatni jer je to “stvar koja ima svoje političke implikacije” i da će do njega doći kada bude trenutak, nakon što je Aleksandar Vučić želio privatno posjetiti Jasenovac ali mu je to odbijeno.

“Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez formalne najave što smatramo da treba prethoditi za svaki posjet, pogotovo ovog karaktera. Koliko god da se želi diskretno obaviti, to nije privatni posjet. To je stvar koja ima svoje političke implikacije”, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

“Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak i kada se steknu uvjeti, možemo o tome govoriti”, rekao je premijer.

Reakciju iz Beograda nazvao je “munjevitom, histeričnom”, ne samo vlasti i dužnosnika nego i medija, a za Hrvatsku je rekao da je “uključiva i tolerantna” i da ne želi zaraditi političke bodove na ovoj temi. 

“Kada dođe trenutak, bit će i posjeta. Politika svršenog čina ne može proći nigdje, pa ni u Hrvatskoj”, istaknuo je Plenković. “Mi smo u ovom trenutku smatrali da nam takav posjet ne odgovara”, dodao je.

Vučić je nešto ranije u ponedjeljak rekao da prošle i ove godine tri puta sa Zagrebom nije uspio dogovoriti posjet Jasenovcu, jednom 2021. i dvaput 2022. te da su mu stigle odbijenice “zbog unutarnjopolitičke situacije” te obrazloženje da “posjet nije dobrodošao”.

Plenković je rekao da zna za Vučićevu iniicijativu krajem veljače, ožujka. “U tom smo trenutku rekli da nije trenutak za takav posjet. Nakon toga više nije bilo kontakata niti rasprava na tu temu”, kazao je.

Dodatno pojašnjavajući slučaj s kraja veljače, rekao je da je to bio trenutak “kada je uhićen ministar Horvat, dan kada je meni umro otac, kada je USKOK bio zainteresiran za Miloševića i Aladrovića. Poslali smo poruku da nije bilo vrijeme za takav posjet”.

Plenković je naglasio da se svaki posjet koji može imati političke konzekvence mora pažljivo dogovarati.

“Važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem, vodimo računa da smo država. Države komuniciraju kao i ljudi”, rekao je te pojasnio da se svatko tko dolazi u posjet – najavi.

“Ista vrsta komunikacija treba biti i između država. Ovdje to nije bilo na način koji bi odgovarao”, dodao je.

Najavio je da će se o toj temi dalje razgovarati “kada se malo primire strasti”. “Pustit ćemo da se malo sve slegne što sada gledamo pa kad se uspostavi konstruktivna komunikacija, razgovarati što, kako i kada”, zaključio je. 

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
694FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
18.8 ° C
18.9 °
18.8 °
77 %
1kmh
75 %
Sri
19 °
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
20 °
Ned
22 °

NAJNOVIJE VIJESTI