2.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Plenković: Izbori za Sabor održat će se kad su i predviđeni

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu tijekom sjednice Hrvatskog sabora kako će se parlamentarni izbori održati kada su i predviđeni, te kako HDZ nema potrebe “ići na njih sutra”, jer ih je dobio prije nešto više od dvije godine.

Tko god ima pretenzije za izbore, neka se priprema, oni će bit onda kada su predviđeni, rekao je hrvatski premijer i poručio kako je njegovoj Vladi agenda politička stabilnost, bez koje ne bi bilo gospodarskog rasta, zaposlenosti, paketa mjera vrijednog 26 milijardi kuna.

Plenković je to izjavio odgovarajući na konstataciju Davorka Vidovića  (Socijaldemokrati) kako se još nije očitovao o pitanju koje je otvoreno prije mjesec danas, a tiče se ustavnom zajamčene jednakosti građana i vrijednosti glasa, koji postojećim rješenjem o izbornim jedinicama ne vrijedi jednako.

“Je li netko bacio nešto u eter, pa bi mi trebali na to skakati kao pilići, nije naš stil, imamo svoje prioritete i svoj program, svoju metodologiju”, kazao je Plenković, napominjući kako je opće poznata činjenica da se dogodilo  previše diskrepancije u veličini izbornih jedinica u odnosu na broj stanovnika.  

“Kao HDZ i saborska većina, kad dođe vrijeme, artikulirat ćemo prijedloge koji bi mogli modificirati postojeći sustav da ta diskrepancija dođe u plus, minus pet posto, kad će to biti, prepustit ćete nama da odlučimo”, rekao je, prenosi Hina.

Plenković je pak odbacio prozivke Ivana Penave da ne vodi brigu o državnim interesima, da je „razina nerazumijevanja i nemara“ koju Vlada iskazuje prema gospodarstvu dovela do zatvaranja niza značajnih tvornica, gubitka tisuća radnih mjesta, iseljavanja.

 „Vaša kratkovidnost je već dugo opasna za nacionalne interese, a s Inom i Fortenovom šteta koju radite je dosegnula vrhunac“, kazao je Penava, pitajući se i gdje je nestala strateška važnost Agrokora kada je Arapima omogućeno da preuzmu pojedinačno najveći vlasnički udio u Fortenovi.

Plenković ga podsjeća je je prije pet i pol godina bivši vlasnik Agrokora izručio državi praktično bankrotiranu kompaniju, sa sedam milijardi eura duga.

Naravno da smo reagirali i radi zaposlenika, poljoprivrede, cijelog gospodarstva, kazao je i naglasio kako se kompanija „iz gliba“ dignula praktično na tržišnu razinu, smanjila dug na 1,1 milijardu.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
30 %
11.3kmh
20 %
Ned
3 °
Pon
1 °
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI