Plenković: Svi stradali u potresu imat će uvjete dostojne za život

Ministarstvo državne imovine objavit će danas Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu 22. ožujka, a premijer Plenković poručio je kako apsolutno jamči da će svi stradali u potresu imati uvjete dostojne za život.

Javni poziv bit će objavljen i u dnevnom tisku, temeljem prošlotjedne odluke Vlade RH o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje, odnosno zamjenskog stana, osobama čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Popodne ga je na konferenciji za novinare u Vladi predstavio premijer Andrej Plenković.

Javni poziv se odnosi na vlasnike obiteljskih kuća ili stanova te zaštićene najmoprimce koji su u vrijeme potresa stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u nekretninama koje su u pregledu zgrada označene kao nepodobne za stanovanje.

  • Svi su pozvani da u roku 60 dana Ministarstvu podnesu zahtjev za utvrđivanje statusa osobe kojoj će se financirati najamnina za zamjenski stan. Cijeli će postupak ići u dvije faze, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Vlade Plenković.

U prvoj fazi će se utvrditi da li osoba koja je podnijela zahtjev zadovoljava uvjete za financiranje najamnine te će se o tome donijeti rješenje nakon kojega osoba koja zadovoljava uvjete – sklapa ugovor o najmu i dostavlja ga Ministarstvu državne imovine koje donosi rješenje o financiranju.

Kako bi se ubrzao i olakšao postupak, Ministarstvo je izradilo predložak ugovora o najmu zamjenskog stana.

Javni poziv odnosi se i na potencijalne najmodavce koji žele iznajmiti svoju nekretninu. Plenković ih je pozvao da iskažu svoj interes.

Naglasio je da će Ministarstvo državne imovine voditi računa da sve bude u okvirima kriterija koji su propisani odlukom, a jedna od njih je i prosječna cijena najma stana u Zagrebu koja iznosi 70 kuna po metru kvadratnom.

  • Mi želimo da se naši sugrađani, pogotovo oni koji su u Studentskom domu u Cvjetnom naselju, što prije prijave i iskoriste ovo pravo. Obrada zahtjeva će biti žurna, Ministarstvo će imati poseban tim ljudi koji će se baviti samo tim poslom, rekao je.

Podsjetio je da je u Zagrebu nakon potresa oko 1000 zgrada označeno kao neuporabljivo, oko 4000 kao privremeno neuporabljivo, a 14.500 zgrada dobilo je oznaku uporabljivo, ali djelomično oštećeno.

  • Postoji još oko 500 oštećenih ili privremeno neuporabljivih zgrada u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, riječ je uglavnom o obiteljskim kućama, dodao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada već donijela i odluku o pomoći onim sugrađanima koji su pretrpjeli štete krovova, zabatnih zidova, dimnjaka, dizala i bojlera – za što je rebalansom proračuna osigurano 100 milijuna kuna, plus 41 milijun kuna iz Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje kupnje bojlera u iznosu do 8000 kuna po kućanstvu. Iz proračuna se financira i smještaj građana u Studentskom domu “Cvjetno naselje”.

Premijer Plenković poručio je da apsolutno može jamčiti kako će svi oni koji su stradali u potresu, imati krov nad glavom i uvjete dostojne života, unatoč tome što zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa nije usvojen. Zakon je, naime, u petak poslan u javnu raspravu.

Please follow and like us: