18.9 C
Mostar
Subota, 31 listopada, 2020

Potvrđen koronavirus u Hrvatskoj

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je u Hrvatskoj potvrđen koronavirus i nalazi se u Zagrebu. Radi se o mlađem čovjeku. Njegovo stanje je dobro, rekao je premijer Plenković nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite i napomenuo da će javnost biti promptno izvješćivana o svemu što je bitno.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je koronavirus potvrđen kod muškarca koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu. Pacijent se nalazi u klinici “Dr. Fran Mihaljević”.

-Ulazimo u fazu koja je u nešto višoj pripravnosti nego što je bila sada. To je bolest koja je slična gripi. Ne očekuje se veći pobol ili veće komplikacija. Zdravstveni sustav je spreman i radimio sve na sigurno naše nacije, kazao je.

-Glavni stožer civilne zaštite s ovom aktivacijom počinje svoj rad. Bit ćemo smješteni u prostorijama Civilne zaštite u Nehajskoj ulici, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Odgovarajući na pitanje što je s osobama izoliranima u Rijeci, ministar Beroš rekao je da se radi o hrvatskim radnicima koji su bili u Italiji. Još se ne znaju rezultati njihova testiranja. Ne pokazuju znakove bolesti, osim jednoga koji kašlje već tri tjedna, dodaje i napominje da je Hrvatska predvidjela sve moguće scenarije.

Detektirali smo sve kontakte i prema njima će se postupati na odgovarajući način, rekao je Beroš odgovarajući na pitanje u vezi s kontaktima koje je eventualno ostvarila zaražena osoba.

-Za one koji su bili u neposrednom ili najbližem kontaktu, organizirat ćemo karantenu, a za sve ostale zdravstveni nadzor. Budući da je test potvrđen u 11.50 osobno nemam još sve relevantne podatke. Međutim, postupanje epidemiologa već je završeno pa vjerujem da su svi podaci već nama dostupni, kazao je ministar Beroš.

-U Hrvatskoj poduzimamo sve mjere koje su potrebne. Ili ja ili netko od državnih tajnika moramo otići do Rima i pogledati što oni rade. Odgovorno tvrdim da smo mi već sad involvirali sve što u Europi i svijetu rade. Mislim da smo doista spremni, ali virusi su nepredvidive žive stanice, zbog kojih ne možemo imati odgovore na sva pitanja, rekao je ministar. Poručio je građanima Hrvatske da ne treba dizati paniku.

-To je bolest koja doista, u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice. Više od 80% bolesnika ima blaži oblik bolesti. Neki niti ne znaju da su to prebolili. Ona je poput obične gripe. Doista nema razloga za strah. Vrlo je vjerovatno da će virus ovih dana doći u Hrvatsku. Možda je već i danas tu. Mi smo spremni, ali morat ćemo biti malo oprezniji. Koordiniramo sve aktivnosti, kazao je Beroš.

Istaknuo je da “ako taj virus i preživi i ostane u populaciji, on će se ponašati u budućnosti poput običnog virusa gripe”.

Ministar je i potvrdio da su svi rezultati hrvatskih državljana poslani na analizu u Zagreb negativni na koronavirus, no da je tijekom noći u KBC Rijeka stiglo još devet pacijenata koji su zbog boravka na sumnjivom području odmah smješteni u izolaciju.

Ministar je također rekao da je Hrvatska spremna zatvoriti granicu, ukoliko to struka zatraži, ali da to zasad nije potrebno. “Spremamo se i mjesta panici nema”, poručio je ministar. Najavio je da se prema odluci premijera u 11 sati podiže stupanj pripravnosti na veći, aktivirat će se ranije osnovan Nacionalni stožer civilne zaštite, u čijem radu, kaže, sudjeluje više od 20 agencija i ministarstava.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
5,010SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
18.9 ° C
19 °
18.9 °
45 %
1.5kmh
0 %
Sub
18 °
Ned
20 °
Pon
19 °
Uto
21 °
Sri
22 °

NAJNOVIJE VIJESTI