18.9 C
Mostar
Subota, 31 listopada, 2020

Saborski Odbor podržao razrješenje Jelenića

Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je podržao prijedlog za razrješenje s dužnosti glavnoga državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji je prošli tjedan podnio ostavku, nakon što je u javnosti otkriveno da je zatajio svoje članstvo u masonskoj loži.

Peđa Grbin iz SDP-a predložio je u kratkoj raspravi da ta rijetka situacija u kojoj Sabor raspravlja o razrješenju glavnog državnog odvjetnika, bude iskorištena za ispravljanje nekih stvari za koje su uočili da u sustavu ne funkcioniraju.

Jednim od dva prijedloga zatražio je da se kod kandidiranja za dužnost glavnog državnog odvjetnika provode sigurnosne provjere, dok se njegov drugi prijedlog odnosi na članstvo u udrugama.

Ministar je prošlog tjedna govorio da ima dvojbe može li glavni državni odvjetnik postati zamjenikom zbog razloga zbog kojih je tražio razrješenje, rekao je Peđa. Dodao je kako u zakonu o tome nema jasnih kriterija kad se radi o udrugama, za razliku od političkih stranaka.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je za taj prijedlog kako će ga analizirati i vidjeti komparativnu praksu, a za sigurnosne provjere rekao je da ih imaju za sve razine, osim za predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika.

Neprihvatljivim je ocijenio da bilo koji sudac ili državni odvjetnik bilo koje razine bude član organizacije za koju oni ne znaju što radi.

Na pitanje novinara hoće li nakon razrješenja pokrenuti stegovni postupak protiv Jelenića, rekao je kako je to stvar sustava i da postoje oni koji su nadležni u sustavu.

HDZ-ov zastupnik Stevo Culej podsjetio je da je 2012. tadašnja Vlada Zorana Milanovića uklonila sigurnosne provjere.

Saborski Odbor se kroz svoje prethodno mišljenje suglasio da se Jelenića razrješi. Hrvatski sabor će o tome raspravljati danas, a glasovati, kako se očekuje, u petak.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
5,010SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
18.9 ° C
19 °
18.9 °
45 %
1.5kmh
0 %
Sub
18 °
Ned
20 °
Pon
19 °
Uto
21 °
Sri
22 °

NAJNOVIJE VIJESTI